top of page
  • Writer's pictureflorerr

Top 5 & Least 5: Rochi Igarzabal

Updated: Apr 6, 2020

Eloszor is azzal kezdenem, hogy Rochi dalaival igen csak nehez dolgom volt. Barmit el tud enekelni, mindig tiszta es a dalainak a stilusa is egytol-egyig élvezheto.

Rochi 2017 óta számit szóló-előadónak. Eddig összesen egy lemeze jelent meg. Ennek az a legnagyobb oka, hogy Rochi a párjával közösen adta ki az első lemezét, mindenféle nagyobb studió segitsége nélkül és mindig csak kisebb, hangulatos klubokban lép fel. Számára a zenélés élet-stilus és nem megélhetés. Számára a hangsúly az egyéni boldogságon és a családon van, nem pedig a hirnév (újra) megszerezésén.


Kezdjük a "Least 5" alias a számomra legkevésbé kedveltekkel:

5) Te miré / Néztelek / 1. album

Ezzel a számmal semmi bajom nincsen. Gyönyörű, lirikus dalszöveg és kellemes zene. Egyszerűen csak azért került erre a helyre, mert különösebb érzéseket nem vált ki belőlem a dalszövege. Legalábbis, amikor két napja végighallgattam a dalokat ez is egyike volt a szép, de számomra annyira nem emlékezeteseknek.

Rochi a szerelemről énekel benne, a dal leginkább a Milton-nal való kapcsolatáról szól. 

4) En el eco / A vizhangban / 1. album

Ez a dal megint csak azért kötött ki itt, mert különösebb érzéseket nem fűzök hozzá (meg a lista se maradhatott üresen).

Ebben a dalban Rochi a természetről, a saját hitéről és a kalandozásairól irt. Majdnem két évet töltött el Mexikóban a TA vége után - ott ismerkedett meg Miltonnal is. Mig ott volt, addig mindenféle munkákat végzett el és egy helyi zenekarban zenélt, illetve a különböző szabad/hippi közösségekkel bejárta Mexikót. Egy ponton, ha jól tudom, még jogát is oktatott.

"Hiszek abban amiben és a szabadság valósággá vált."

3) La condena / 1. album

Ez a dal részben azért került ide, mert a ciméről semmi nem ugrik be. Ismételt újra hallgatásra kicsit western-filmzene és rock kereszteződése a dal ritmusa. A szöveg megint csak, mintha az utazás-élményhez lenne köthető, de nem vagyok benne teljesen biztos.

Másrészről pedig azért, mert készült belőle egy cumbia-verzió is. Nem annyira rossz, csak Rochi hangjához a cumbia-stilus cseppet sem illik, egyszerűen túl erős a hangja hozzá. S nekem annyira nem illik össze a kettő.

2) Moon Mood / 1. album

A dal ritmusa számomra kicsit repetetive az album többi dalához képest. A dalszöveg pedig nem vált ki belőlem semmilyen érzelmet sem. Megint csak az utazásról és a szabadság/boldogság kergetéséről énekel.

"A szabadság rabja vagyok. Nincs senki, aki megtilthatna bármit. Az álmokat sűrűn látogatom, mig van ki szeressen."

1) Antes de partir / Búcsúzás előtt / 2. (még meg nem jelent) album

Először is kezdeném azzal, hogy Rochi-nak nagyon jól áll ez a kicsit Buenavista, kicsit argentin tangó stilus. Viszont a klipp engem esztétikailag nem fogott meg különösebben.

A dalból eddig egy darab élőfelvetél született csak, ahol sajnos a rajongó, aki felvette végig énekli és táncolja a számot, igy a felvétel élvezhetetlen lett.


Most pedig jöjjenek a "Top 5" alias a legjobban kedveltekkel:

5) Sin tu querer / A szereteted nélkül / 2. (még meg nem jelent) album

S ime Rochi egyetlen szakitós dala, amit ha tippelnem kéne, akkor a Pablo Martinezzel való szakitása ihlethetett...

Igaz, hogy Milton előtt közvetlenül Rochi Nico Riera-val járt együtt, viszont a kettőjük szakitása mindenféle konfliktusoktól mentes volt - még ma is beszélő-viszonyban vannak egymással... Ezzel szemben Pabloval 4 év járás után szakitottak, még pedig amennyire tudni lehet azért, mert Pablo megcsalta őt egy modellel.

A klippben azt láthatjuk, ahogy szépen lassan összeszedi magát és képes előlről kezdeni az életet. Képletesen. A klippre az az egyetlen panaszom, hogy túl sok benne a klipp vége felé a táncos - nem értem, hogy miért kellett ennyi táncost belevinni, amikor a "történet" enélkül is megállná a helyét.

Viszont az akusztikus változatra semmi panaszom sincsen. Minden benne van, amitől szeretem a dalt, ritmusostul és hangulatostul is.


4) Impulso / Késztetés / 1. album

A dalszövegből én azt veszem le, hogy, amikor már majdnem belefulladt a testkép-zavarba - anorexia -, akkor a természet és a táj volt az, ami segitett neki a késztetés legyőzésében.

Évekkel ezelőtt leforditottam egy mély interjút vele - fent is van a blogon -, ahol a magánéletéről, a sikerről beszél és arról, hogy miért döntött az elutazás és a hirnév maga mögött hagyása mellett.

3) Iluminar / Beragyogni / 1. album

Nem ez az abszólut kedvenc dalom tőle, de a kedvenc klippel is rendelkező. Vidám dallam, élő zene, zenészek, Agustin Sierre, Mica Vazquez és Daniela Collini vendégszereplésével. Kell ennél több? Ez a klipp jó példa arra, hogy szinte semmiből is lehet élvezhető klippet forgatni. Nem kell hozzá se egzotikus helyszin, se táncosok.

"Unatkoztam, és útra keltem válaszokat keresve.
S ha útra kelünk anélkül, hogy tudnánk, mit keresnénk..."

Ezt a dalt szerencsére sokszor sok helyen előadta, igy most nem kell rajongói felvételt betennem kivételesen.

2) Vuelve / Térj vissza / 2. (még meg nem jelent) album

Az eddigi kedvenc dalom a második - talán egyszer meg fog jelenni - albumáról. Vidám hangulat, ütős ritmus és játékos, jól megirt szöveg.

"Térj vissza, kérlek, felejtsd el haragod..."

1) Con Vos / Veled együtt / 1. album

S jöjjön a legkedvencebb dalom tole - ezt is a Miltonnal való kapcsolata ihlethette. Szeretem a dal hangulatát, a szövegét és azt, amilyen lelkesedéssel Rochi énekli a dalt. A videóban, amit belinkeltem egy rajongó 5-6 élőfelvételt rakott össze egybe. Hallható és látható is a jó hangulat és az, hogy Rochi mindig tiszta. Legyen szó házi felvételről vagy koncert fellépésről.

A dalban az utazásról, a természetről, de legfőképpen arról énekel, hogy együtt mindig jobb lenni, mint egyedül.

"S ha megyek valahova, veled menjek"


Zárógondolatok: Rochit emberileg nagyon kedvelem, a zenei stilusat is inkabb igen, mint sem. Az egyetlen panaszom a dalaira az, hogy időnként tul sok bennuk a termeszettel, ezoteriaval kapcsolatos utalas. Orulok neki, hogy Mexikóban valoban megtalalta a sajat identitasat, megha ez helyenkent szamomra furcsa szabadsaggal es termeszettel kapcsolatos dalokban nyilvanul is meg.

Az viszont teny, hogy zenei stilus tekinteteben Rochit tartom a legkiforrottabb argentin muvesznek - a sajat generaciojabol. Lali mostanra talalta meg a "sajat hangjat", mint eloadoet - mar nem ugral a kulonbozo stílusok kozott attol fuggoen, hogy minek magasabb az aktualis nepszerusege/eladasa. Tini pedig meg csak a kísérletezo fazisban van.

Igen, tudom, hogy ez meg csak nem is sajat dala Rochinak. Mentsegemre szoljon, hogy a mai napig is ugy gondolom, Gaston Dalmuaval szolt legjobban kozosen a hangjuk.

Ha Gaston nem az Allamokban elne, akkor biztos vagyok benne, hogy mostanra mar szuletett volna ujabb egyuttmukodes kettojuk kozott.


6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page