top of page
  • Writer's pictureflorerr

Top 5 & Least 5: Erreway

Ezt a zenekart hosszu evek - 2005 - ota ismerem es szeretem. Az evek alatt rengetegszer hallgattam toluk dalokat, hol nagyobb, hol kisebb intenzitassal, de kitartoan velem maradtak.

Errol a bandarol elso sorban azt kell tudni, hogy a Rebelde way sorozatbol notte ki magat es a dalainak a jelentos szazalekat Cristina Giacomo (aka Cris Morena) szerezte.

A banda 2002 es 2004 kozott turnezott, majd 2006-ban volt egy spanyol bucsu turnejuk. Benjamin Rojas, Felipe Colombo, Luisana Lopilato es Camila Bordonaba alkottak a zenekart, de sokszor a sorozat tobbi szereploje is resztvett a turnekon - foleg tancosokkent.


Least 5" alias a számomra legkevésbé kedveltekkel:

5) Perder un amigo / Elvesziteni egy barátot / 1. album

A dalszovege szep ennek a szamnak, viszont se a dallamvilaga se az eloadasa nem szokott meghatni.

A szam a baratsagok fontosagarol beszél es arrol, hogy milyen nehez egy igaz baratot elvesziteni. (Ez a dal, ha az emlekeim nem csalnak meg, akkor meg a Csacska Angyal 1. evadaban is felcsendult egyszer.)

A 2003-as izraeli koncertbol leginkabb az jon at, hogy a 4 bandatagnak ez a szam cseppet sem allt jol, illetve az se tett jot, hogy naluk sokkal jobb hangu emberekkel kellett egyutt duettezniuk. Mégha a kisérő hangokat lejjebb is tekerték, hogy ne legyen annyira nyilvánvaló a dolog.


4) Vamos al ruedo / Körbe-körbe megyünk / 2. album

A masodik lemezukrol ehhez a dalhoz fuzodik legkevesebb emlekem. Valahogy nem valt ki belolem semmi erzelmet, igy a rockosabb, porgosebb ritmusa ellenere itt kotott ki.

A dalszövege amúgy kifejezetten játékos, meg szerintem a felvételen is látszik, hogy a koncertnek jó hangulata volt. Ezért is került ez a dal hátulról a második helyre csak.


3) Invento / Kitalálta fel / 2. album

Lu es Cami kozos duettjeikbol ezt a szamukat tobbre tartom. Nem mondom, hogy nem idegesito kettojuk hangja egyutt a fiuk nelkul, de a szoveg miatt ezt a dalt jobban kedvelem.

"Kitalálta fel a végső búcsút, az elfeledést és a távolságot."

"Amikor nélküled vagyok, értem, miért léteznek a hazugságok: hogy a szerelmünk egy kicsit tovább tartson."

A jelenetnek, amit betettem semmi köze sincs a dal mondanivalójához, de legalább látható, hogy Mia (Lu) és Marizza (Cami) mennyire "szerették" egymást a sorozaton belül.

A rendes élő felvételen ezzel a dallal kapcsolatosan leginkabb az irrital, hogy nem tudom eldonteni, mikor melyikük enekel. Sőt, még azt sem tudom kivenni, hogy mikor van segitségükre valamelyik vokalista a háttérben. Hogy ez szandekos-e vagy csak a keveres volt mindig pocsék azt nem tudom.


2) Aún ahora / Még most is / 1. album

Felipe szóló dalai kozul ez az egy valahogy mindig ellenszenvet valtott ki belolem.

A dalban vegig arrol enekel, hogy meg mindig szerelmes a masikba. Valami miatt bennem ez a dal úgy maradt meg, mintha a második évadban csendült volna fel először, pedig nem igy volt.

Az irritacio vagy annak koszonheto nalam, ahogy Manuel (Felipe karaktere) banik Miaval (Lu) a sorozat 2. evadaban, vagy egyszeruen csak Felipe akkori enje szamomra nem volt annyira szimpatikus es igy ez a dala se tartozik a kedvenceim koze.


1) Pretty boy / Szép fiú / 1. album S az abszolut anti-kedvencem. Lu es Cami tancolos, zeneileg (szamomra) cseppet sem elvezheto szama... Még azzal nincs bajom, ahogy a dal indul, csak a szöveg meg a lányok hangja együtt nem az igazi.

"Hülyének kell lennem, egy őrültnek kell lennem, ahhoz, hogy kivágjalak az életemből."
"5 perc és hivlak, hogy elköszönjek tőled...
5 perc és elmegyek..."

Annyira nem is lep meg, hogy csak az izraeli koncerteken adtak elo ezt a számot és egyébként nem volt része a repertoárjuknak..

(Nem meglepo, hogy evekkel kesobb a Casi Angeles 4. evadaban Renee enekel reszleteket ebbol a szambol... Amit a srácok azzal értékelnek, hogy a refrén "Elmegyek" részénél ott hagyják Renee-t énekelni... A nő odáig volt Ramaért és minden adandó alkalommal megpróbált rámászni...)

Most pedig jöjjenek a "Top 5" alias a legjobban kedveltekkel: 5) Tiempo (de cambios) / (A változások) ideje / 2. album

Ezt a dalukat az évek során rengetegszer hallottam előadva. Készült belőle egy Lali és Pitt által énekelt változat, illetve az Aliados tagjai is felénekelték egy műsorban a dalt, mégis számomra az eredeti marad az igazi.

Valahogy ez a dal Benja & Felipe és a lányok hangjával a legütősebb, függetlenül attól, hogy mennyi hangjuk van/volt.

A dalszöveg a kamaszkorról, a változások idejéről és a lázadásról énekel. Eléggé kortalan és a sorozattól függetlenül is élvezhető számról van szó.

4) No hay que llorar / Nincs szükség a sirásra / 3. album

Ez az egyetlen szám, ahol Cami és Lu hangja jól szól, a fiúk nélkül is, közösen. Camila hangja kicsit markánsabb, de Lu hangja is hallatszodik. Ezenkivül a dalszöveg időtlen, nem kötödik se a sorozathoz, se a filmhez. Illetve a koncert öltözéket elnézve itt már egyértelmű, hogy a 4 ember maga választhatta ki, hogy miben szeretne fellépni. A lányok fellépő ruhája sokkal kevésbé kihivó és merész, mint amilyen a korábbi koncertek alatt volt.

"Nincs szükség a sirásra, akkor se, amikor már minden elveszett."

Lényegileg arról szól a szám, hogy egy tragédia/szakitás után fel lehet állni és nem szabad belefeledkezni a gyászba/szomorúságba, hanem küzdeni kell.

3) Vas a salvarte / Szabad leszel / 2. album

Ezt dalt a szövege miatt is szeretem, illetve ez az egyetlen olyan klippje a csapatnak, ahol egy kicsit bele lehet látni az őrületbe, ami körbevette őket. Ezt a videót elnézve érthető, hogy Lu miért szokott időnként azzal viccelődni, hogy "Nehéz a rocksztárok élete..."

"Újra szabad leszel, újra meg fogod találni magadat és meg fogod menteni magadat."

A koncert felvétel, amit beválasztottam 2004-ből származik a kedvenc koncertemről - legalábbis ezt a koncertjüket hallottam a legtöbbször az évek alatt.

2) Memoria / Emlék / 3. album Ha csak egy dalt választhatnék ki a banda gyors dalai közül, akkor biztos, hogy erre esne a választásom. Ez a legikonikusabb dala a zenekarnak, egy korszak végét jelöli meg.

A dalszöveg, mint ahogy a cime is utal rá az emlékekről szól. Arról, hogy mire akarunk emlékezni és mire nem.

"Akár hiresek is lehettek volna, de az túl kiszámitható lett volna. Végül mindannyian rátaláltak a saját útjukra."

Ugyan a dalból egy hivatalosabb videóklipp is készült, mégis én a 4 Caminos film utolsó nagy jelenetét sokkal jobban szeretem, ahol a "lányuk" beszél a múltról és az "Erreway"-ről. Az évek során valóban igazzá vált, hogy mindannyian rátaláltak a saját útjukra: Felipének van egy lánya, aki 10-12 éves lehet mostanra már, Benja is családos apuka mostanra. Mindketten szinészkednek továbbra is. Camila a világtól elvonulva, képzőművészeket támogatva talált magára. Lu pedig immáron 9 éve él boldog házasságban Michael Buble-val és közben továbbra is szinészkedik - inkább filmekben, mint sorozatokban.

"A vége és a búcsúja egy nagy szerelemnek. 
Az emlékezet (emlékek), amik velünk maradnak"

Ez a szám volt a kezdete az utolsó nagyszabású turnéjuknak, egy korszak végét jelentette. Nyilván stilusabb lenne, ha az utolsó koncertjükből tennék fel részleteket, de sajnos jó minőségben kevés koncertjük maradt fent.


1) Que se siente / Mit érzel? / 2. album

Sokat törtem a fejemet azon, hogy hány lassabb dalt válasszak be, de végül csak egy került be a Top 5-be. Ennek egyszerű az oka, ez a dal az, ami számomra a legtöbb mondanivalóval rendelkezik. Az évek során több telenovelában is felcsendült háttérzeneként, illetve mindig van benne valami olyan dalrészlet, ami újdonságként hat.

"Mit érzel, amikor semmit se érzel? Amikor kifogytál a szavakból..."

Ennek a fellépésnek a visszafogottságát is szeretem, nem volt szükségük nagy látványelemekre ahhoz, hogy a közönség figyeljen rájuk. 2004-re a banda éppen, hogy kezdte megtalálni a saját hangját és stilusát CM-től függetlenül, igy valahol sajnálom is, hogy ez volt az utolso kozos evuk. A 2006-os koncertjuk Lu nelkul mar nem volt az igazi, legalábbis nekem nem hozta vissza ugyanazt a jóhangulatot.

Zárógondolatok: Kerultem a tulzottan sorozathoz fuzodo dalokat. Ez a legfőbb oka annak, hogy a "legnépszerűbb" dalok 60 százaléka lemaradt a listámról. Egyszerűen a buli/szakitós nótáik a sorozat ismerete nélkül sokkal kevésbé emlékezetesek.

Igyekeztem mind3 albumbol valogatni, hiaba tartom az utolso albumukat a legtobbre. Mind a második, mind a harmadik album rendelkezik pár időtlen számmal, amiből az én listámba csak kevés került bele.


A lassabb és lirikusabb számok közül még a Me da igual, Dije adios, Manana habra és Asignatura Pendiente azok, amelyeket annak ellenére, hogy a listámra nem került fel, csak ajánlani tudom.


Vannak (& voltak is) náluk jobb hangú zenekarok, de a jóhangulatra, amit képesek voltak megteremteni minden egyes koncertjükön, nem sokan képesek. Illetve azt tisztelem bennük, hogy végig élőben énekeltek, ha elcsúszkáltak vagy a háttérénekeseknek kellett besegiteni, de akkor sem használtak playback-et. Ez alól egyedül a "műsorban koreográfiát letáncoló" fellépéseik lógtak ki - volt rá példa.


Zárásként még hoztam két felvételt: az egyik szinész társukról és egyet pedig a 2004-es koncertek legjobb részéről.

1) Piru Saez - Nada que hablar

Piru csak a sorozatnak volt a tagja, nem pedig a zenekarnak, de a hangja miatt többször is engedték őt fellépni a saját dalaival, mig az Erreway átöltözött és pihent egy kicsit a háttérben. Piru, amennyire tudom a mai napig is inkább zenész, mint szinész.

2) Para cosas buenas medley

Ez a dal alapvetően azóta nem tartozik a kedvenceim közé, mióta értem a szöveget. Viszont ez a változat ettől függetlenül is mindig a kedvencem marad. Érdekességként jegyzem meg, hogy a zenekar dobosa és gitárosa a mai napig Lali Espositoval dolgoznak együtt.

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page