top of page
  • Writer's pictureflorerr

Remakek - Avagy mi számit feldolgozásnak?

Updated: Mar 11, 2020

Mielőtt belekezdenék sorozatok összehasonlitásába fontosnak éreztem, hogy meséljek kicsit a remakekről általánosságban. Ha feldolgozásról van szó,akkor az első kérdés, amit az ember feltesz magának: mi számit feldolgozásnak? Az, amiért jogdijat kellett fizetni, vagy már egy ötlet vagy karakter megszemélyitése is annak számit? A következő remake-kategoria besorolás a sajátom, soha nem olvastam hivatalos listát vagy elemzést a témában.


1) Csak apró dolgokban hasonlit az eredetire

Ez az a kategória, ahol sokszor nem is tudod, hogy volt egy "eredeti" is.

Ha elvonatkoztatunk a telenovelláktól (és sorozatoktól), akkor ide tartozik jó pár népszerű, tini-film a 90-es évekből. A Spinédzserek, ami Jane Austin Emmájának a modernkori újra-húzása, vagy a 10 dolog, amit legjobban utálok benned, ami pedig Shakespeare Makrancos hölgyének a filmes verziója. Mindkét film olyan, hogyha a könyvet/komédiát nem ismeri az ember, akkor fel nem merül az emberben a feldolgozás lehetősége.

Telenovellák és sorozatok közül idetartozik például az Elite c. netflixen adott sorozat, ami hivatalosan nem számit remake-nek. Ha jobban megnézzük, akkor a sorozat nagyon ügyes keveréke, már bevált ötleteknek: a) az Elite, mint iskola név a Rebelde / Rebelde way c. sorozatokból, b) a pletykás gazdag diákok koncepciója A Pletykafészekből, c) a bűntényekkel (rejtélyekkel) teli (bentlakásos) iskola pedig az Internátus c. spanyol sorozatból. Még a diákok egyenruhája is ismerős lehet, hiszen a Glee-ben a Warblers iskola diákjainak volt szinte ugyan ilyen ruhájuk.

Argentin sorozatok közül van egy Szupercsapat feldolgozás, ami beillik ide, hiszen a "csapatnak" semmi köze sincs a hadsereghez, egyszerűen csak segitenek mindenkinek, akinek próblémája. Illetve a pár évvel korábbi Las Estrellas c. telenovella is idetartozik, aminek az alapja egy Nora Roberts regény volt. A regényben 3 lánytestvérnek kellett egy farmot "életben" tartania az örökségért cserében, a sorozatban pedig 5 testvérről és egy hotelről volt szó.


2) Egy az egyben másolata az eredetinek

Ez a leggyakoribb kategóriája a telenovella remakeknek. Idesorolható a mexikói sorozatok jelentős százaléka... Ilyen például a Szerelem Diadala, ami egy az egyben a Titkok és Szerelmek újra-húzása, csak a szereplőket cserélték ki. De például idesorolható egy jelentős százaléka azoknak a sorozatoknak, amely külföldi sorozatok adaptációi. Nem mindegyik, de sok. A Csacska Angyal c. sorozat brazil, Floribella névre hallgató feldolgozsa például semmit sem változtatott az eredeti koncepción, még a ruhatárat is megtartották.


3) Hybrid sorozatok - Avagy az átmenet

A harmadik verzió, az első kettő keveréke. Ide azok a sorozatok kerülnek, akik ugyan egy az egyben remake-nek készültek, mégis vagy eltérő történet-szálakat kaptak vagy egyszerűen csak más tipusú szinészek kapták meg a szerepeket.

Az én olvasatomban ide tartozik a Rebelde c. sorozat, ami ugyan történet szinten ugyanazt meséli el, mint az eredeti, mégis 3 évadban elmesélve. Ezenkivül a szereposztás miatt is sokszor az az érzésed, hogy a szereplők inkább járnak főiskola előkészitőre, mint sima gimibe. Vagy a Lola eres una vez, ami szintén csak lazán kötödik az eredetihez.

Még idesorolható a Paula és Paulina vagy az Esmeralda c. nagysikerű telenovellák újkori feldolgozása is. Ugyan mindkét sorozat hasonlit az eredetire, mégis a történet jelentős része kicserélődött ezzel frisseséget hozva a már bevált, kissé régimódi alap ötlethez.


37 views0 comments
bottom of page