top of page
  • Writer's pictureflorerr

Remake vagy nem Remake III. Betty, a csúnya lány és változatai

Updated: Mar 9, 2020

Szerintem senkinek sem kell bemutatnom az eredeti sorozatot. Egy '99-ben készült kolumbiai sorozatról van szó. Betty szerepében Ana Maria Orozco volt látható. Nálunk elöször a TV2 adta a telenovellát, majd az évek alatt számtalanszor megismételték.


A telenovella alaptörténete nagyon egyszerű: adott egy csúnya lány és egy gazdag és jóképű férfi. (Nagyon rég láttam a sorozatot, igy lehet, hogy nem minden részletre emlékszem pontosan...)

A lány a férfi cégénél kezd el dolgozni, a lány első látásra beleszeret a férfibe, aki ezt kezdetben nem viszonozza... Sőt... A telenovella felénél a lány, amolyan Neveletlen hercegnő tipusú átalakuláson esik át, és igy már a férfinek is helyből jobban tetszik... Aztán persze a végére kiderül, hogy a "két lány" egy és ugyanaz a személy és mindenki megkapja a happy endet...


A sorozatnak az évek során hivatalosan 25 (!!!) remake-je készült, a részleges feldolgozásokat nem is számolva, igy gondoltam, hogy egy cikkbe foglalom azokat, amelyekhez nekem is volt szerencsém. Egyikre sem emlékszem túl részletesen, mégis legalább emlités szinten szeretnék róluk irni.


1) Betty, a csúnya lány VS Édes Dundi Valentina / Remake vagy sem?


Az Édes Dundi Valentina (Mi Gorda Bella - venezuelai telenovella) hivatalosan nem minősül remake-nek, mégha az alaptörténet kétségtelenül nagyon hasonló is. A főszerepben Natalia Streignard és Juan Pablo Raba álltak.

Ezzel alapvetően egyet is kell értenem. A Mi Gorda Bella inkább több család köré épül, mint egy konkrét cég köré, illetve Valentina személyisége is igencsak eltérő Betty-étől. Ezenkivül a mellékszereplők háttere és története cseppet sem egyezik meg az Ecomoda divatház szereplőiével...

Igen, Valentina is átesett egy változáson a telenovella közepe tájékán, de őt mintha a bosszú is vezérelte volna a döntésében, hogy megváltoztassa a külsejét. Sajnos ebből a sorozatból leginkább Franklin és Chiqui történetére emlékszem.


2) Betty, a csúnya lány VS Ugly Betty /Remake vagy sem?


Tudom, hogy az RTL adta annak idején az amerikai remake változatot, amiben America Ferrera bújt Betty szerepébe, de arra már nem emlékszem, hogy végig leadták-e szinkronnal vagy sem...

Hivatalosan ez remake-nek számit, én ezzel mégsem tudok teljesen egyetérteni. Tény, hogy Betty karakterét és a divatcég gondolatát egyszerűen áttették Bogotából Manhattanbe, de ezenkivül másban nem igazán hasonlit a kettő...


Az amerikai verzió nem csak, hogy jóval rövidebb lett - nagyjából 80 rész 4 évadra leosztva - de sokkal nagyobb hangsúlyt is fektetett a vállalati titkokra és ármánykodásokra. Ahogy elnéztem ez a verzió azzal ér véget, hogy Daniel kilép a divatcégtől és követi Betty-t Londonba, mig az "eredetiben" Betty is cég igazgatóvá vált.


3) Egyéb feldolgozások


Én többet (sajnos) nem ismerek a feldolgozásokból, de gyorsan begépelem azokat, amelyeket, mintha otthon is leadtak volna... Csak, mint esetleges kedv-csinálót.


a) Letty, a csúnya lány (La fea más bella) - Mexikói változat Angélica Vale főszereplésével

b) Lisa csak egy van (Verliebt in Berlin) - Német verzió, Alexandra Neldel főszereplésével (több mint 300 részes)

c) Betty en NY cimen a Telemundo idén februárban utjára inditotta a legújabb, immáron harmadik mexikói csatorna által gyártott feldolgozást. Ezúttal Elyfer Torrest bújt Betty szerepébe.

279 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page