top of page
  • Writer's pictureflorerr

Remake VS Eredeti II. CET / ADDA

Updated: Mar 9, 2020

Lassan megy a gépemnek az újra működő képessé tétele, úgy gondoltam addig is frissitek kicsit.

Ismételten sorozat összehasonlitással készültem, de most nem retró, hanem relative friss sorozatokról van szó. Az ADDA [Amar despues de amar - Szeretni a szerelem után] 2016-os argentin krimi-dráma sorozat, amit az Underground studió gyártott le és a Telefe adta le. A telenovella olyan sikeres volt, hogy hamar el is készült a mexikói feldolgozása a CET [Caer en tentación - Kisértésbe esni]. Egyik sorozatot sem láttam végig, akkor éppen nem volt időm sorozatokat nézni, de azért tudom, miről szól. Relative.


A két sorozat sok mindenben hasonlit egymásra, igy inkább alakitások és személyes érzések alapján tudok csak különbséget tenni közöttük.

1) Történet

Két család, akiket összeköt a jelen és a múlt. A gyerekeik egy iskolába járnak, ez hozza össze őket. Adott két házaspár, akik elválaszthatatlan barátokká válnak, mig ki nem derül, hogy az egyik férj a másik feleségével egy autóban balesetet szenved. A nő eltűnik, a férfi pedig kórházba kerül és megindul a nyomozás arról, hogy mi történhetett. Az argentin verzió összesen 70 részes, a mexikói kicsit hosszabb, ha jól emlékszem. Minden egyes rész ide-oda ugrál a múlt [3 évvel korábban] és a jelen között, mig össze nem érnek a szálak.


2) Különbségek / Érzések

Kezdjük talán a két házaspárral és az őket megtestesitő szinészekkel.

I) Carolina - Az eltűnt nő. Santiagó felesége és Damian szeretője.

Igen, tudom, nem igazán szerethető karakter, hiszen megcsalta a saját férjét és 3 évig mindezt titokban is tartotta. Mégis azt fontos hozzátenni, hogy a férje, Santiago [legalábbis az argentin verzióban] már 3 évvel ezelőtt is elhanyagolta a feleségét és nem törödött azzal, hogy neki is lennének álmai. Sőt, az argentin verzióban Raquel volt az, aki leginkább támogatta Carolina ambicióit azzal kapcsolatosan, hogy tánc iskolát nyisson. Természetesen ettől még elitélendőnek tartom, hogy Carolina engedett a kisértésnek, amit Damian jelenléte jelentett az életében.

Azt nem tudom, hogy végül kiölte meg Carolinát, idáig soha nem jutottam el a sorozatban.

Alakitás szempontjából nálam mindenképp Eleonora Wexler [ADDA] nyer, nagyszerű szinésznő, aki az életben is átélt már egyet s mást és igy igen csak hitelesen hozta a magánéleti válságba került 40-hez közelitő családanya szerepét. Adriana Louvier [CET] is tehetséges szinésznőnek tűnik, mégis ebben az esetben Eleonora alakitását többre értékelem.

Eleonora teljesen jogosan kapta meg a Legjobb szinésznőnek járó dijat a Premios Tato dijátadón.


III) Damian - A balesetet szenvedett férj. Carolina szeretője. Raquel férje. Családapa és gyár tulajdonos

Damian egyik verzióban sem különösebben szimpatikus. Igaz, Gabriel Soto-t [CET] kevésbé tudom elképzelni egy ilyen szerepben, valahogy nem ilyen alkatú embernek tűnik. Ezzel szemben Federico Amador [ADDA] tökéletesen és hitelesen hozza a félre kacsintó férfit. Talán azért is, mert annak idején megcsalta a hajdani feleségét, amikor összejött Florencia Bertotti-val a Nini forgatásai alatt....


II) Santiago - A megcsalt férj, családapa és nyugdijazott rendőr

Mind Mariano Martinez [ADDA], mind Carlos Ferro [CET] jól alakitották a hűséges férjet. Illetve mindketten szerethető párost alkottak a saját Raquel-ükkel. Ha jól emlékszem, akkor az argentin verzióban Santiago és Raquel [ADDA] már a "baleset" előtt is nagyon jó barátok voltak, sőt a nő sokszor Santiago-val osztotta meg a titkait a saját férje helyett. Plusz örültem neki, hogy Mariano és Isabel végre endgame-t kaptak egy sorozatban.


IV) Raquel - A megcsalt feleség, belső épitész [ha jól emlékszem] és családanya

Ugyan Isabel Macedo-t [ADDA] zseniális szinésznőnek tartom, mégis úgy gondolom, hogy Silvia Navarro [CET] számára sokkal nagyobb kihivást jelentett ez a szerep. Isabel nem csak, hogy bevállalós szinésznő, de messze az egyik legkeményebb szerepét a Graduados [Éretlenek] c. sorozatban játszotta.


3) Egyéb szálak

Az, hogy Franco Masini [ADDA] karakterét, Carolina fiát, ha jól emlékszem összehozták Brenda Gandini karakterével, legalábbis egy darabig, cseppet sem tetszett. Remélem, hogy a mexikói verzióban egy kevésbé oda-nem-illő szinésznőt sikerült a "szerepre" találniuk.


4) Dijak és Jelőlések

ADDA :

Martin Fierro - Legjobb rövid sorozatnak járó dij (Laura nyomozása - Manuela Pal főszereplésével) ; Premios Tato - Legjobb rövid sorozat (Laura nyomozása) és Legjobb szinésznő (Eleonora Wexler)

CET: A 2018-as Tv Y Novelas dijátadón 10 dijat zsebelt be a sorozat.


9 views0 comments
bottom of page