top of page
  • Writer's pictureflorerr

Remake vagy Nem Remake I.

Updated: Mar 11, 2020

S igen végre megirtam az első komolyabb vázlatot a diploma munkából, igy van egy kis szabad időm sorozatokat nézni (és frissiteni). S még egy új cikk sorozatot is hozok. Már egy ideje gondolkozom azokon a sorozatokon, amelyek nyilvánvalóan nem egymás remake-jei, mégis bizonyos témák vagy karakterek túlzottan hasonlitanak egymásra.


Elsőként 2 (argentin) Disney sorozatot fogok egymással összevetni a közös pontok alapján.


0) High School Musical filmek ('06-'08) vs Violetta ('12-'15)


Mindkettő Disney gyártás, iskolában játszódik és a zene körül forog. Oké, a HSM-ben azért valódi gimiről van szó és nem zene és musical-ekre szakosodott magánsuliról. Sztori szempontjából nincs sok hasonlóság, mégis a HSM volt világ szinten az a filmsorozat, ami rámutatott arra, hogy a fiatalokat már pedig igenis érdeklik a zenés-táncos iskolában játszodó filmek (és sorozatok). S ebbe az újhullámba sorolható bele a Violetta is, ahol azért Leon-Violetta-Ludmilla hármasa kicsit emlékeztet a Troy-Gabriella-Sharpay hármasra. Pláne, hogy mind Sharpay, mind Ludmilla komikus gonoszoknak számitanak.

1) Violetta ('12-'15) vs Soy Luna ('16-'18)

A két sorozat legnagyobb hasonlósága az, hogy egy kamasz lány a központi szereplő. Mig az egyik egy művészeti iskolában játszodik, a másik egy magániskola diákjai körül mozog, akik mind ugyanabba a görkorcsolya-klubba járnak.


Szerencsére a szereplők jelleme nem egyező, mégha a szerelmi 3szög igencsak hasonló is. Adott Luna, aki Violettához hasonlóan új helyre költözik és új helyre próbál beilleszkedni. Matteo és Leon tűz és viz, Matteo engem leginkább Pablo/Diego karakterére emlékeztet, csak nyilván Disney-verzióban. Ambar pedig csak papiron hasonlit Ludmillára, Valentina Zenere nem kevés pluszt visz bele az egyébként semmi extra gazdag, elkényeztetett lány karakterébe.


Zárásként még azt hozzátenném, hogy azért a Soy Luna-nak nem sikerült Violetta-szintű sikereket elérni. Ahogy elnéztem Bia cimmel érkezik a következő Disney sorozat, meglátjuk, hogy sikerül-e az elődőket túl szárnyalnia vagy sem.


12 views0 comments
bottom of page