top of page
  • Writer's pictureflorerr

Mexikói Telenovellák - Évről - Évre V. 1994

Updated: Feb 7, 2021

Hogy mire lehet számitani a bejegyzésekben? A Televisa, Telemundo és TV Azteca által leadott sorozatokon fogok végig menni. Megemlitem, hogy remake -e vagy sem, hogy kik a főszereplői, hogy miről szól, illetve azt, hogy nálunk leadták-e. Ezen felül, ha ismerem a szóban forgó telenovellát, akkor bővebben is irok róla.

Mivel ebben az évben sem lépte át a 10-et a telenovellák száma, ezért egy bejegyzésbe sűritem bele az összes leirását.


1) Marimar – Televisa, 1994, 150 (75)

  • Inés Rodena kubai származású forgatóköny iró 1974-es "La indomable" c. rádió-regénye alapján készült. Otthon is leadott és azóta is sűrűn ismételt telenovella.

  • Thalía, Eduardo Capetillo és Chantal Andere főszereplésével;

  • Ada Carrasco szinésznő utolsó munkája volt, hiszen a forgatások befejezése után nem sokkal hunyt el, 81 évesen.

  • TVYNovelas dijátadón a "Legnagyobb amerikai nézettséggel" rendelkező dijat vitte egyedül haza.

  • ACE 1995/ - 4 dij : (1) Az év diszlet-világa: Verónica Pimstein; (2) Az év női főszereplője: Thalia; (3) Az év férfi szereplője: Eduardo Capetillo; (4) Legjobb rendezés: Batriz Sheridan.

Feldolgozások:

  1. Venezuelai eredeti (1.) változat: La indomable (1974); Juan Lamata rendezéséve & Marina Baura és Elio Rubens főszereplésével. Otthon nem leadott változat.

  2. Mexikói (1.) változat: La venganza / A bosszú - saját/ (1977); Televisa; Helena Rojo és Enrique Lizalde főszereplésével. Otthon nem leadott változat.

  3. Fülöp-szigeteki (1.) változat: Marimar (2007); Marian Rivera és Dingdong Dantes főszereplésével. Otthon nem leadott változat.

  4. Venezuelai (2.) változat: Alma indomable (2008); Scarlet Ortiz és José Ángel Llamas főszereplésével. Otthon nem leadott változat.

  5. Mexikói (2.) változat: Corazón indomable /Maricruz/ ; Televisa; Ana Brenda Contreras és Daniel Arenas főszereplésével. Nálunk is leadták.

  6. Fülöp-szigeteki (2.) változat: MariMar (2015); Megan Young és Tom Rodríguez főszereplésével. Otthon nem leadott változat.

"A tengerparti kunyhóban él Marimar a nagyszüleivel és Bolhással, a kutyával. Egy nap találkozik Sergioval, a gazdag földbirtokos fiával. Tetszik neki a lány, de csak azért kezd el neki udvarolni, hogy bosszantsa az apját. Végül elveszi feleségül, de a család nagyon gyűlöli a lányt. Mikor Sergio elutazik, csalással, házasságtöréssel és rablással is megvádolják, így börtönbe juttatják. Ott egy nap levelet kap Sergiotól, miszerint el akar tőle válni. Marimar kiszabadul, és elmegy a fővárosba, miközben Sergio gyermekét várja. Véletlenül pont az apja házába kerül, aki kitaníttatja, kiművelteti Marimart. A lány, hogy ne is ismerjenek rá régi rossz akarói, nevet változtat, és Bella Aldamaként él Mexikóban. Sergio közben mindenhol keresi Marimart, nem tudván, hogy mostohaanyja írt egy levelet az ő nevében, mely szerint el fogja őt hagyni. Hiányzik neki Marimar, azonban egyre jobban vonzódik Bellához, aki viszont szisztematikusan teljesen tönkreteszi Sergio családját, a sok megaláztatásért, amit még szegény, tudatlan lányként kellett elszenvednie. De közben még mindig Sergiora gondol, és egyetlen vigasza a kislányuk…." (Forrás)

2) Prisionera de amor /A szerelem rabja - saját / – Televisa, 1994, 85 részes

  • Otthon be nem mutatott széria

  • Ines Rodena Ileana és Sacrificio de mujer /Egy nő áldozata - saját / c. rádió telenovelláin alapul

  • Pedro Damian rendezése.

  • Maribel Guardia és Saul Lisazo főszereplésével

  • Aracely Arambula, mint epizód szereplő

  • 7 jelölés a '95-ös TV&Novelas dijátadón

Egyéb változatai a két feljebb emlitett rádió-novellának:

  1. Venezuelai (1.) változat: Iliana (1977); Helianta Cruz és Jean Carlo Simancas főszereplésével

  2. Mexikói (1.) változat: Amalia Batista (1983); Susana Dosamantes és Rogelio Guerra főszereplésével

  3. Venezuelai (2.) változat: Sacrificio de mujer / Egy nő áldozata - saját / (1972); Doris Wells és Raul Amundaray

  4. Mexikói (2.) változat: Bianca Vidal (1983); Edith Gonzalez és Salvador Pineda

  5. Mexikói (3.) változat: Camila (1998); Bibi Gaytán és Eduardo Capetillo

  6. Mexikói (4.) változat: Amar sin limites / Határtalanul szeretni - saját / (2006); Karyme Lozano és Valentino Lanus

"Cristina Carbajal egy olyan nő, akit igazságtalanul csuktak le. Tévesen itélték el őt a férje megöléséért. Tiz évvel később kiengedik őt a jó magaviselete miatt.
A lányai - Karina és Rosita -, akik hajdanán 5 és 1 évesek voltak csak, immáron 15 és 11 évesek. Az apjuk nagynénje és nagybátyja - Eloisa és Braulio Monasterios - nevelte fel őket. 
A Monasterios-család gyűlőli Cristina-t. Úgy hiszik, ő a felelős az unokaöccsük haláláért. A Monasterios-ok azt mondták a lányoknak, hogy árván maradtak."

3) Agujetas de color de rosa / Rózsaszin cipőfűzők - saját / – Televisa, 1994-’95, 300 (600) részes

  • Nálunk ismeretlen ifjúsági sorozat

  • Natalia Esperón, Flavio César, Angélica Maria, Alberto Vázquez és Pedro Armendáriz főszereplésével

  • A főgonosz szerepében Maria Teresa Rivas és Gabriela Hassel voltak láthatóak

  • Felipe Colombo, mint gyerekszinész. Jelölést is kapott az alakitásáért.

  • 4 különböző dijátadón összesen 7 dijat kapott a sorozat és annak szereplői.

Feldolgozások:

  1. Egy 2005-ös arab változat.

  2. Mexikói (1.) változat: Televisa, Esperanza del corazón (A sziv reménye / saját) (2011), Bianca Marroquín, Patricio Borghetti, Lucía Méndez, Thelma Madrigal és Mane de la Parra

Elisa nem rég vált özveggyé, és egyedül kell 3 gyerekét - Paola, Daniel és Anita - felnevelnie. Elvira, Elisa anyósa szeretné a halott fia, Esteban örökségét ellopni és ezért felbéreli Julian Ledesma-t, egy sunyi és ambiciozus ügyvédet, hogy szerezze meg az örökséget. A nő nem tudja, hogy a férfi a valóságban Paolába, az özvegy legidősebb lányába szerelmes. Paola csak a jégnek és a jégkorcsolyázásnak él.

Gonzalo egy rendes ember, akit a felesége elhagyott, ráhagyva a gyerekeik - Martin és Luisito - felnevelését. A férfi minden energiáját abba fekteti bele, hogy megakadályozza a család teljes szétesését. Martin arról álmodik, hogy egy nap hires énekes lesz, akivel egy neves lemezkiadó fog szerződést aláiratni.

Mig egy napon Elisa és Gonzalo egymásba nem botlanak. Ezzel  egy gyönyörű veszi kezdetét, ami átsegiti Elisa-t a nehézségeken. Attól kezdve, hogy Paola és Martin megismerkednek egymással, szivből gyűlölik egymást. Később az utálat átváltozik szerelemmé, még úgy is, hogy Martint kezdetben Paula barátnője, Vanessa, érdekelné.

4) El vuelo del águila /A fecske repülése - saját / – Televisa, 1994 – ’95, 70 (140) részes

  • Nálunk ismeretlen széria

  • Porfirio Diaz életéről szól, hat fő-részre leosztva azt.

  • Manuel Ojeda, Jacqueline Andere, Humberto Zurita, Mariana Levy, Patricia Reyes Spíndola, Ernesto Gómez Cruz & Alma Delfina.

  • 3 dijátadón összesen 12 dijat vitt haza.

A telenovela Porfirio Diaz, mexikói katona és később elnök életét kelti életre. A férfit "Fecskének" becézték, innen kapta a sorozat is a nevét. A Porfiriana Korszakot is a mexikói történelemben - 1876-tól és 1911-ig terjedő időszakot - róla nevezték el.

5) Volver a empezar /Újra kezdés- saját / – Televisa, 1994/95, 145 részes,

  • Otthon nem leadott széria

  • Yuri és Chayanne (két énekes) voltak a főszereplők, mig Claudia Silva & Rafael Sánchez Navarro bújtak a gonoszok bőrébe.

  • TV&Novelas "Legmagasabb nézettségű sorozata" dij 1995-ben

A történet Reny-ről, egy mexikói diváról (Yuri) és a Puerto Rico-i énekes legenda Chayanne-ról, Poncho-ról és Jessicáról szól. Reny egy 26 éves fiatal, akire az apja mindent ráhagyott a végrendeletében. Reny arról álmodik, hogy egy nap megismerkedik Chayanne-nel, a nemzetközi sztárral.

Az álom valósággá válik, amikor Renyt a barátja, Santiago - egy lemez producer - bemutatja az énekesnek az egyik koncert után. A széria során Reny hires énekesnő lesz, és Chayanne-nal jóbarátok lesznek, majd romantikus kapcsolatba is bonyolodnak egymással. 

Ahogy telik az idő Santiago egyre féltékenyebb és gonoszabb lesz, egyre több módon próbálja megkeseriteni a lány életét. Mindeközben Reny húga, Sandra, irigyli a nővére sikereit és utálja azért, mert az örökölt mindent az apjuk halála után.

6) Imperio de crystal / A Kristály császárság / – 1994/95, Televisa, 62 (124) részes

  • Otthon ismeretlen sorozat

  • Rebecca Jones és Ari Telch voltak a főszereplői

  • 8 dij, két dijátadó. "Az év telenovellája" volt 1995-ben.

Ennek a telenovelának talán az a legnagyobb érdekessége, hogy az ókori római történelem köré épül. Julios Ceaser, Claudius, Octavio, Augusto, etc mind helyett kaptak a szériában.
  1. Egyéb változatok: a) 1995-ben Empire cimmel készült egy az amerikai piacra készült Televisa - Fox co-produkció. A főszerepben Laura Harring y J. Downing álltak. b) Mexikói (2.) változat: Quiero amarte / Szeretnélek szeretni - saját /(2013), Karyme Lozano és Cristián de la Fuente főszereplésével

7) Guadalupe – 1993-'94, Telemundo, 210 rész

  • Otthon le nem adott sorozat.

  • Adela Noriega és Eduardo Yáñez voltak a főszereplői

  • Carlos Ponce, mint mellékszereplő

  • (Kimaradt valahogy a '93-as sorozatok közül)

Egyéb változatok:

  1. Venezuelai (1.) változat : La heredera / Az örökösnő - saját / (1982) Hilda Carrero, Eduardo Serrano és Eva Blanco szereplésével.

  2. Venezuelai (2.) változat: Mi Adorable Mónica / Az én szeretett Mónicám - saját / (1990) Emma Rabbe, Guillermo Dávila és Mirla Castellanos

  3. Perui (1.) változat: Milagros (2000); Nálunk is leadták. Sonya Smith, Roberto Mateos és Yvonne Frayssinet.

Cachita a De la Tore házban szolgál. Beleszeret a ház urába, Rafael de La Toreba ,és hamarosan gyermeket is vár tőle. Majd elhagyja a házat, és egy kolostorban szüli meg lányát, Milagrost, de sajnos belehal a szülésbe. Húsz évvel később Milagros elhagyja a zárdát és Limába utazik, hogy megtalálja szüleit. Ott találkozik Jose Antonio Wilsonnal, aki a munkaadójától, Lucrecia de La Torretól kapta a megbízást, hogy keresse meg Rafael lányát, mivel ő az egyetlen örökös. A férfi meg is találja Milagrost, aki végre hazatérhet otthonába, de a fogadtatás korántsem az, amire számít: egyedül csak Jose Antonio kedves vele, a többiek azt hiszik, hogy ki akarja őket túrni az otthonukból. A lány beleszeret a férfiba, ám Jose Antonio nem önzetlenül udvarol a lánynak, és dolgozik Lucreciának: bosszút akar állni. Kilenc évesen épp Raquela esküvőjére készült az Echevarria család, amikor megjelent pár fegyveres, és az egész családot lemészárolta, Raquelát pedig Jaguár, Lucrecia testvér megerőszakolta. Ennek tanúja volt Jose Antonio, Raquelának pedig gyermeke született Jaguártól, akit mindig is utált. Ők azt hiszik, hogy mindezt a szörnyűséget Rafael rendelte el, és ezért megfogadják, hogy bosszút állnak a családjuk halála miatt. Melissa, Raquela lánya nem tudja, hogy miért gyűlöli őt anyja. Most eljött a tökéletes pillanat, hogy bosszút álljanak Rafaelen, még pedig vér szerinti lányán. Jose Antonio el is veszi feleségül, de hamarosan felfedezi, hogy valóban beleszeretett Milagrosba. Már Raquelával is szembefordul, a boldogságáért, ám egy nap a lány megtudja az igazat. Elhagyja őt, miközben gyermekét várja, de ez a csalódás megerősíti őt, és könyörtelenné válik Jose Antonio iránt, és Lucrecia iránt is, főleg miután rájön, hogy a nő rendelte el a család megölését, nem pedig apja… (forrás)

8) Señora tentación / Csábitás asszony - saját/ – 1994, Telemundo, 60 rész

  • Otthon ismeretlen sorozat

  • Lucía Méndez, Danilo Santos, és Miguel Ángel Rodríguez

San Marcos képzelt köztársasága maga lenne a paradicsom, ha az ország nem a lázadás és a forradalom szélén állna, Victor Manuel Bustillos tábornok immáron húsz éve tartja diktatúra alatt az országot. Bustillos őrülten szerelmes Rosába, az egyik beosztottja feleségébe - ez a beteges rajongás vezet végül a bukásához. Az '50-es évek romantikus és nosztalgikus világát láthatjuk megvalósulni, Agustin Lara felejthetetlen zenei aláfestésével, és Lucia Méndez legnagyobb slágereivel.

9) A flor de piel – 1994, TV Azteca

  • Mariana Garza, Gerardo Acuña és Anna Ciocchetti.

  • Nem találtam ismertetőt a telenoveláról

259 views0 comments
bottom of page