top of page
  • Writer's pictureflorerr

Mexikói Telenovellák - Évről-Évre III. 1992)

Updated: Mar 9, 2020

Hogy mire lehet számitani a bejegyzésekben? A Televisa, Telemundo és TV Azteca által leadott sorozatokon fogok végig menni. Megemlitem, hogy remake -e vagy sem, hogy kik a főszereplői, hogy miről szól, illetve azt, hogy nálunk leadták-e. Ezen felül, ha ismerem a szóban forgó telenovellát, akkor bővebben is irok róla.

Mivel ebben az évben még csak éppen hogy lépi át a 10-et atelenovellák száma, ezért egy bejegyzésbe sűritem bele az összes leirását.


1) Marielena - 1992/93, Telemundo, 229 részes

Ezt a változatot nálunk nem adták le, csak az egyik későbbi feldolgozását. Ez volt egyébként a Telemundo első jelentősebb sikere. A széria egy venezuelai 1982-es - Querida mama / Drága anya - saját/ - c. sorozatnak, az újra-gondolása volt.


A főszerepben Lucia Méndez és Eduardo Yanez voltak láthatóak.

A sorozatból 2001-ben készült egy perui változat Soledad cimmel, amit 2004-ben nálunk is leadtak.

"Marielena egy fiatal, szerény körülmények között felnőtt nő, aki magas beosztásban dolgozik egy cégnél. Luis Felipe a közvetlen főnöke, egy házasember. Mégis a kettőjük közötti vonzalom minden akadályt legyőz."


2) El abuelo y yo / A nagypapa és én - saját /, Televisa, 1992, 90 részes


Pedro Damián producer (egyik) első ifjúsági sorozata, amelyben a főszerepben Jorge Martinez de Hoyos volt látható. A telenovella összesen 3 dijat nyert.


2003-ban készült egy modernebb Televisa feldolgozás - De pocas, pocas pulgas cimen.

Nálunk egyik változatot se mutatták be.

"Alejandra és Daniel két teljesen különböző hátterű gyerek, akiket összeköt a barátság és a közös álmok. Alejandra egy édes és bájos kislány, akit a kertek, ruhák és a tündérmesék érdekelnek. Alejandra-nak rendes családja van, mig Daniel az anyja elvesztése óta az utcán él. A nagyszüleiről csak annyit tud, hogy az anyját annak idején kitagadták.


Danielnek van egy kutyája is, Anselmo, akivel közösen megismerkednek Don Joaquin-nel, egy magányos nyugdijassal. Daniel meg van róla győződve, hogy az öreggel jól kijönnének, igy hozzá csapodik, majd idővel Alejandra is csatlakozik hozzájuk. Közösen álmodoznak távoli helyekről és kalandokról [Mary Poppins-style]."


3) La sonrisa del Diablo / Az ördög mosolya - saját/ - Televisa, 1992, 115 (92) részes


A telenovella egy Luisa Xamar által irt 1970-es sorozatnak az újra gondolása. Készült egy brazil változat is az eredetiből '83-ban Anjo Maldito / Gonosz angyal - saját/ cimen. A '92-es Televisás feldolgozásban Rebecca Jones és Ernesto Laguardia bújtak a főhősök bőrébe. Nálunk a 3 sorozat közül egyiket se mutatták be.

"Déborah San Román egy csinos és ambiziozus fiatal nő, akit csak egy dolog érdekel: hogy elérje az aktuális céljait. Nem tesz különbséget jó és rossz között, illetve a bűntényektől se riad vissza - a nyomában szenvedést és bánatot hagy.


Déborah életében még egyszer sem volt szerelmes, de Rafeal Galicia-val - egy fiatal papiron antikvitásokat áruló férfi - valójában bűnőzővel szenvedélyes a viszonya. Mig Rafael az Államokhoz közel tevékenykedik, Deborah megismerkedik Salvador Esparza-val, a férfivel, aki a nővőrébe Laurába szerelmes. A férfi, egy gazdag özvegy, aki egyedül neveli a 3 gyerekét és Deborahnak gond nélkül sikerül elcsábitania.


Mire Rafael visszatér, addigra a nő már házas. Idővel Deborahnak el kell döntenie, hogy mi a fontosabb számára: a szerelem vagy az ambiciói."


4) Baila conmigo / Táncolj velem - saját / - Televisa, 92, 100 részes

Ifjúsági, zenés sorozatról van szó, amelyben Eduardo Capetillo, Biby Gaytán, Paulina Rubio, Rafael Rojas és Claudia Islas voltak láthatóak. A sorozat összesen egy dijat kapott az éves telenovella dijátadón.

"A történet az '50-es években játszódik, amikor a Rock & Roll megszületett. Az ifjú és népszerű Pilar beleszeret az ambiciozus Brunoba, aki csak a akalandot keresi. Andrea, a lány legjobb barátnője is vonzódik a sráchoz. A srác pedig úgy dönt inkább Andreát próbálja meg elcsábitani, hiába Pilar a csinosabb. A srác egyszerre hülyiti mindkét lányt, igy Eddy-nek, aki valóban szerelmes lenne Pilárba kezdetben esélye sincs."


5) Carrusel de las Américas - Televisa 1992, 120 részes


Ez a sorozat egy '89-90-es telenovella - a Carrusel - folytatása volt. Maga a '89-es telenovella egy '83 és '85 között adott argentin sorozatnak - Senorita maestra /Tanár néni - saját /- az első mexikói feldolgozása volt. Ezenkivül sokan a '91-es a La picara sonadora /A csintalan álmodozó - saját/ spin offjának is tekintik.


Otthon '94-ben csak a több, mint 300 részes Carruselt adták le "A körhinta" cimen. Majd a 2002-es újabb Televisa feldolgozást Danna Paolával, Vivan los ninos! - Hajrá skacok cimmel. Sőt még a 2012-es brazil változatot is 2013-ben Az élet iskolája cimmel.

"A sorozat egy csapat mexikói általános iskolai kisdiáknak a mindennapjaiba és a Ximena tanárnővel való kapcsolatukba nyújt betekintést. Ezen keresztül mutatják be, és hangsúlyozzák ki mennyire fontosak az olyan értékek az életben, mint a szerelem, szeretet, bizalom és barátság. Az egyik különösen fontos téma a társadalmi osztályok között meglévő különbségeknek a feloldása, amely Cirilo – egy szegény fekete ksifiú – és Maria Joaquina Villasenor – egy gazdag csibész kislány – között kialakuló romantikus kapcsolat által kerül bemutatásra. Emellett minden gyerekkarakter tükröz egy-egy személyiséget, úgymint a mókamestert, a rosszaságot, a romantikust, a jófiút, az érzékeny kislányt, a strébert, az önteltet, a gringót, és így tovább."


6) De frente al sol / A nappal szemben - saját / - Televisa, 1992, 95 részes


A főszerepben Maria Sorté és Alfredo Adame voltak láthatóak. A telenovella 8 dijat kapott. '93/'94-ben még folytatást is kapott: Más allá del puente / Túl a hidon - saját / cimmel, ami 100 részes volt és ugyanazok a szinészek szerepeltek benne.

"Alicia Sandoval egyedül neveli a lányát, Carolinát; sok mindent feláldozott azért, hogy a lányának jobb jövöt biztositson. Alicia legjobb barátnőjének, Cholának szintén van egy lánya, Lupita, aki szégyeli az indián származását. Carolina és Lupita egy előkészitőbe járnak és hamar összebarátkoznak egymással.


Alicia rádiós műsorvezetőként dolgozik. A rádió tulajdonosa Daniel Santana régóta szerelmes a nőbe, aki erről nem hajlandó tudomást venni. A nőnek van egy őrült rajongója - Eulogio - aki egy alkalommal meg is próbál rámászni Aliciára. Szerencsére Eduardo Fuentes, egy nála jóval fiatalabb férfi a segitségére siet és össze is barátkoznak egymással. Idővel járni kezdenek, de Ofelia, Eduardo anyja mindent megtesz a kapcsolat szabotálásának az érdekében."


7) Ángeles sin paraíso / Éden nélküli angyalok - saját/ - Televisa, 1992/93, 60 részes

Ezt a sorozatot is Pedro Damian producer gyártotta; a főszerepekben pedig Evita Munoz, Fernando Balzaretti, illetve Felipe Colombo és Anahi voltak láthatóak.


(Felipéről azt kell tudni, hogy pár évvel később átköltözött Argentinába és azóta is ott él és dolgozik. Ami viszont a mai napig "közös" a két szinészben az az, hogy a Rebelde (Way) c. 2002/2004-es sorozatban mindketten főszereplők voltak. Mig Felipe az eredeti, argentin változatban bújt Manuel bőrébe és alkotott egy párt Miaval (Luisana Lopilatoval), addig a mexikói változatban Anahi keltette életre Mia karakterét.)

"Aurora Sombría egy keserű és gonosz nő, aki miután megölette a milliómos bátyját kénytelen annak két gyerekét, Claudiát és Andrést felnevelni. A nő azt is elintézte, hogy Martha, a gyerekek igazi anyja ne láthassa őket. Egész nap bezárva tartja őket és különböző szörnyű történeteket mesél nekik. A két testvér kénytelen egymásban tartani a lelket és kitalálni azt, hogy juthatnának ki ebből a lehetetlen helyzetből.


8) Triángulo / Háromszög - saját/ - Televisa, 1992, 80 (40) részes


Nálunk ismeretlen sorozatról van szó; a főszerepben Daniela Castro és Eduardo Palomo voltak láthatóak. Egyenlőre a telenovellából nem született modernkori változat sem.

"Sara egy fiatal és kedves mérnök, aki az apjával Salvadorral,annak második feleségével és lányaival él együtt. Anya és lánya - Virginia és Rosaura - folyton rosszul bánnak vele, egyedül Nina az, aki kedvesen bánik a féltestvérével.


Rosaura férje - Ivan Villafranca - egy igazán jó ember és minta férj, aki őszintén szereti a nőt. Az egyetlen baj az, hogy a nőnek nem lehet gyereke, amit azzal próbál elpalástolni, hogy a férfit okolja a gyermektelenségért.


Mindeközben Sara megismerkedik David-dal, Ivan testvérével és rögtön beleszeret a férfibe. David viszont csak kihivást lát a nőben. Ivan szeretné, ha a testvére megkomolyodna, ezért elintézi, hogy egy közös ismerőssel együtt Braziliába utazzon. Mindeközben Sara rájön arra, hogy a férfi gyerekét várja."


9) Las secretas intenciones / Titkos szándékok - saját / - Televisa, 92, 75 részes

A főszerepben Cristian Castro és Yolanda Andrade voltak láthatóak, mig Helena Rojo és Silvia Pasquel a gonoszok bőrébe bújtak bele. A sorozat összesen két dijat vitt haza.

"Larisa Cardenal egy 21 éves intelligens és érzéki nő, aki a költészet szerelmese. Clara a nővére és az anyjuk kedvence. Mindketten Olivia Vega és Carlos Cardenal, egy sikeres épitész lányai.


Miguel Ángel Curiel 19 éves, egy brilliáns elme. José Manuel Curiel, az apja Oscar Arteaga, az apósa cégét irányitja. Carolina Arteaga, egy rideg és gyerekes nő. Mindketten évtizedes titkokat rejtegetnek egymás elől. Miguel Angel és Larisa mindenféle családi drámákat élnek át; az köti össze őket, hogy mindketten ugyanazt a klinikát látogatják."


10) María Mercedes – 1992/93, Televisa, 82 részes

Thalia, Arturo Peniche és Laura Zapata sorozatát szerintem senkinek sem kell bemutatnom. Ez a sorozat hozta meg a nemzetközi ismertséget Thaliának, illetve ez volt Thalia első "Maria"-s sorozata. A sorozat összesen 6 dijat nyert. Nálunk 2001-ben került először bemutatásra a telenovella.


A sorozat alapötlete egy '70-es évekbeli rádió-novellára épit, Ines Rodena Enamorada / Szerelmes lány - saját / cimű művére.


Feldolgozások:

  • La italianita - Venezuela - 1973

  • Rina - Televisa - 1977

  • Rubi rebelde - Venezuela - 1989, félig vette csak alapul

  • Inocente de ti (Liliomlány) - Televisa - 2004 - Ez az egyetlen, amit nálunk is leadták 2006-ban.

  • Maria Esperanca - Brazilia - 2007

  • Maria Mercedes - fülöp-szigeteki verzió 2013-ból

"A szegény és ártatlan María Mercedesnek egyedül kell ellátnia a családját. Az apja alkoholista, az anyja pedig elhagyta őket, amikor María Mercedes még kislány volt (bár María Mercedes mindig gondol rá). Lottóárusként megtesz mindent, amit kell, hogy étel kerülhessen a család asztalára és tető a fejük felé, akármilyen hálátlanok is. Santiago del Olmo rettentően gazdag, és a város leggazdagabb negyedében van villája. Bár haldoklik, nem tud megbékélni, tudva, hogy kegyetlen és pénzéhes sógornője, Malvina lesz az egyetlen örököse. Egy nap Santiago a kertjében van, amikor észreveszi Mechét. Egy lánykérés, egy esküvő, egy végrendelet és az őrült Malvina bosszúálló terve mindenki életét a feje tetejére állítja a del Olmo házban – különösen Jorge Luisét, Malvina szenvedő fiáét, akibe Meche beleszeret." (forrás)


11) Tenías que ser tú / Neked kellett lenned - saját/ – 1992/93, Televisa, 80 részes

Nálunk ismeretlen szériáról van szó, amelyben Alejandra Ávalos, Chao és Mariana Garza voltak láthatóak.

"Oswaldo Beltrán, egy családos apuka váratlanul autóbalesetben meghal. Maga után hagyva az özvegy Dolorest, és a gyerekeit Gabrielat és Vadot. Idővel a család képes kimászni a mély szegénységből.


Jóval később Gabierla, immáron fiatal nőként összejön a gyerekkori legjobb barátjával, Gorkival. Azonban a szerelmesek életét Santa, egy szintén Gorkiba szerelmes lány, megneheziti."


12) Mágica juventud / Mágikus ifjúság - saját / – 1992/93, Televisa, 110 részes

Kate del Castillo és Héctor Soberón voltak a sorozat főszereplői.

"Miguel egy állatkertben dolgozik. Van egy sötét tika: évekkel ezelőtt tagja volt egy bűnbandának. Miguel a börtönből kikerülve nem hogy jó útra térne: hanem egy agressziv és társadalmat utáló felnőtté alakult át.


Egy nap beugrik dolgozni "A mágikus hamburger" névre hallgató népszerű gyorsétterembe. Itt ismerkedik meg Fernandával, egy csinos és vidám fiatal nővel, aki végre képes a férfi lelkét felolvasztani. Fernanda azonban kiváncsi a férfi múltjára, igy kissé rögös út vezet a boldogságukhoz."


127 views0 comments
bottom of page