top of page
  • Writer's pictureflorerr

Mexikói Telenovellák - Évről - Évre IV. 1993

Updated: Feb 7, 2021

Hogy mire lehet számitani a bejegyzésekben? A Televisa, Telemundo és TV Azteca által leadott sorozatokon fogok végig menni. Megemlitem, hogy remake -e vagy sem, hogy kik a főszereplői, hogy miről szól, illetve azt, hogy nálunk leadták-e. Ezen felül, ha ismerem a szóban forgó telenovellát, akkor bővebben is irok róla.

Mivel ebben az évben még csak éppen hogy lépi át a 10-et a telenovellák száma, ezért egy bejegyzésbe sűritem bele az összes leirását.


1) Capricho / Őnzés - saját / - Televisa, 1993, 115 rész


Otthon ismeretlen Victoria Ruffo, Humberto Zurita és Diana Bracho főszereplésével készült sorozatról van szó. A telenovella összesen 1 dijat kapott: Diana Bracho lett az év "A legjobb gonosza".

"Eugenia Montaño egy nagyhatalmú és erős jellemű nő, ő a "Viñedos del Sol" borászat tulajdonosa. A férje, Antonio Aranda, egy iró, akit rajongásig szereti a feleségét. Két lányuk van - Raquel és Cristina. Mig Raquel mindkét szülőjétől kap szeretetet, addig Cristina csak az apjára és annak családjára számitható. Raquel a valóságban León Aranda lánya, Antonio testvéré-é és Eugenia egyetlen nagy szerelméé.


Telnek az évek: Raquel pont ugyan úgy bánik Cristinával, mint az anyjuk. Raquel Jorgéval jár együtt, a férfi odáig van a nőért, mig az csak a státusz miatt van együtt vele. Cristina titkon szerelmes Jorgéba. Majd megérkezik Daniel Franco, egy sikeres épitész, aki az egyik León cégéhez tartozó bevásárló központ felújitásával biztak meg. A férfi rögtön megtetszik a lányoknak, de Raquel és Eugenia bánatára a férfi csak Cristina felé táplál gyengébb érzelmeket."


2) Entre la vida y la muerte / Élet és halál között - saját / - 1993, Televisa, 125 (62) részes

  • Otthon ismeretlen telenovella.

  • Leticia Calderón és Fernando Ciangherotti főszereplésével

  • 1 dij - Sebastian Ligarde-nak, mint Legjobb férfi gonosznak.

"Susana Trejos, egy becsületes és odaszánt orvos, aki mindent megtesz a betegeiért. A nő jegyben jár Andrés del Valle-val, egy kétes életű fiatalemberrel, akit titkon a legjobb barátnőjével csalja a nőt. Susana menthetetlenül szerelmes a férfiba, nem tudja, hogy az az esküvő után meg akarja őt ölni, hogy a pénzét megkaparinthassa.


Váratlanul vidékre kell utaznia, miután értesül róla, hogy a vőlegénye súlyos balesetet szenvedett. Azonban, ahogy a nő odaér, kiderül, hogy a beteg nem a vőlegénye, csak egy azonos névre hallgató és hasonló életkorú régész."


3) La última esperanza / Az utolsó remény - saját / - 1993, Televisa, 75 részes

  • Otthon be nem mutatott telenovela.

  • Mariana Levy & Alberto Mayagoitia főszereplésével

  • Muneca / Baba - saját / c. 1974-es, szintén mexikói telenovella remake-je.

""Az utolsó remény" egy olyan negyed, ahol becsületes és dolgos emberek élnek együtt, nem túl becsületesekkel. Itt lakik Estelita, aki az apjával Panchoval él együtt. Pancho alkoholista, Estelita pedig egy jobb jővőért küzd.


Daniel Burana egy ifjú milliomos, akit senki és semmi sem érdekel. A nagybátyja , Alejandro kettős életet él... Nappal üzletember, éjszaka pedig kétes üzelmeket irányit. Egy nap azzal bizza meg az unokaöccsét, hogy lakoltassa ki "Az utolsó remény" lakóit, hiszen a szülei a negyedet másra szánták.


A sors úgy hozza, hogy Daniel megismerkedik Estelitával és rajta keresztül szépen lassan megtudja, ki is valójában a nagybátyja és ott segit a negyed lakóinak, ahol csak tud."


4) Clarisa - 1993, Televisa, 65 részes

  • Otthon be nem mutatott telenovella.

  • Gabriela Roel & Manuel Landeta főszereplésével készült.

  • Premios ACE 1995 - Regina Torné mint Legjobb szinésznő

"1930-as években játszódik a telenovella, még pedig a Los Arrayanes birtokon, ahol Don Guillermo González León él együtt a két lányával. Elide, az idősebb, ambiciciózus és számitó, mig Clarisa vidám, kedves és érzékeny. Guillermo mindig is jobban szerette a kisebb lányát, igy nem meglepő, hogy Elide gyűlöli a húgát. S, amikor lehetőséget kap rá megöli a súlyos betegségben szenvedő apjukat, hogy a vagyont örökölve még jobban megkeserithesse a húga életét. Azonban Clarisa megismerkedik Rolando Garzaval, aki mindenben a lány segitségére van. "


5) Los parientes pobres / A szerencsétlen rokonok - saját /- 1993, Televisa, 75 részes

  • Otthon be nem mutatott telenovella.

  • Lucero & Ernesto Laguardia főszereplésével készült

  • 4 dij a '94-es ACE dijátadón.

  • Televisa Remake 2008: Juro que te amo / Esküszöm, szeretlek - saját/ - Ana Brenda Contreras és José Ron főszereplésével

"Margarita Santos Mexikóváros mellett egy kisvárosban lakik. A városban mindenki ismeri és szereti őt. Mégis a sors kemény csapást mér a családra, amikor Ramiro Santos, az apa súlyos betegségben váratlanul elhuny.


A férfinek nincs pénze megfelelő kezelésre, és ezért a távoli unokatestvérét, Evaristo Olmost hibáztatja. Margarita és a testvérei úgy nőnek fel, hogy gyűlölik Evaristot. Ezenkivül Ramiro a halála előtt megesketi a lányát, hogy mindent megtesz azért, hogy a családot kihúzza a szegénysorból.


Paulino Zavala megkeseriti az elárvult család életét: ezenkivül Bernardo, egy nagyvilági ifjú, egyszerre széditi Margaritát és Alba Zavalát, Paulino lányát. Idővel a családot Evaristo Olmos és családja a szárnyai alá veszi és meghivja őket, hogy éljenek a birtokukon Mexikóvárosban.


A Santos és Olmos család kénytelen megtanulni együttélni egymással: Margarita idővel megtudja, mi történt a múltban, illetve a szerelem is rátalál Jesús "Chucho" Sanchez személyében."


6) Sueño de amor / Álom a szerelemről - saját / - 1993, Televisa, 70 részes


Nálunk ismeretlen, Omar Fierro & Angélica Rivera főszereplésével készült telenovella; a La gata / A Macska - saját / c. rádió-novella egyik, nem tudom mennyire közeli, feldolgozása.


A "La Gata" c. rádió-novella (hivatalos) egyéb feldolgozásai:

  1. Ella, la gata - Argentin változat 1967-ból

  2. La gata - Venezuelai változat 1968-ból

  3. La gata - Méxikói változat 1970-ból

  4. La fiera - Televisa, 1983 : Victoria Ruffo & Guillermo Capetillo

  5. Rosa salvaje - Televisa, 1987 : Verónica Castro & Guillermo Capetillo

  6. Cara sucia - Venezuelai változat 1992-ből : Sonya Smith & Guillermo Dávila

  7. Por un beso - Méxikói 2000-es telenovella : Natalia Esperón & Víctor Noriega

  8. Muñeca de trapo (Rongybaba) - Venezuelai 2000-es változat Adrián Delgado & Karina Orozco főszereplésével, amit nálunk is bemutatásra került.

  9. Seus Olhos - Brasil 2004-es változat: Carla Regina, Thierry Figueira, Raoni Carneiro y Christina Dieckmann.

  10. Pobre diabla - Méxikói 2009-es változat: Alejandra Lazcano y Cristóbal Lander.

  11. La gata (A macska) - Televisa, 2014-es változata, amelyben Maite Perroni & Daniel Arenas bújtak a karakterek bőrébe. A sorozat nálunk is nagy népszerűségnek örvendett.

" Esperanza Guerrero egy egyedülálló anya, aki egyszerre két iskolában is tanár: egy magán- és egy állami iskolában. Ebből a fizetésből kivánja felnevelni a két kamasz gyerekét: Pedrot és Patriciát. Ricardo Alegria, egy Los Angeles-i két gyerekes Interpol ügynök tanárnak adja ki magát a magániskolában. Álnéven akarja lebuktatni a "La Sombra" néven futó ékszer-tolvajt azáltal, hogy a bűnőző fiát tanitja. Esperanza és Ricardo húsz évvel ezelőttről ismerik egymást... "


7) Valentina - 1993/94, Televisa, 160 (80) részes

  • Verónica Castro, Juan Ferrara & Rafael Rojas álltak a főszerepben.

  • A telenovella két külön részre bontható a történetét és szereposztását tekintve.

  • Két rádióregénynek az érdekes újra-gondolása: El hombre que vino del mar /Az ember, aki a tengeren túlról érkezett - saját / & La Galleguita / A spanyol lány - saját /.

"Valentina Isabel Montero (Verónica Castro) egy fiatal és energetikus nő, aki frissen végzett a vendéglátó főiskolán és az Isla Escondida (Elrejtett sziget) nevű hotelben kezd el dolgozni. A tehetsége és odaszántsága miatt hamar messzire juthatna a hotel szamárlétráján, de a sors igencsak megbonyolitja a terveit.


Megismerkedik Fernando Alcántara -val (Juan Ferrara), aki nem emlékszik a múltjára. Kettőjük között a vonzalom rögtön kialakul, de a múlt és a szálloda történései sokáig az útjukba állnak. "


8) Corazón salvaje / Vadsziv / - 1993/94, Televisa, 160 (80) részes

  • Ezt a változatot nálunk nem mutatták be.

  • Edith Gonzalez & Eduardo Palomo

  • Összesen 8 Dijat kapott

Caridad Bravo Adams forgatókönyvéből ezenkivül még 3 változat született. Egy '66-ban, egy '77-ben és egy 2009-ben. Utóbbi az a változat, amit nálunk is leadtak. A főszerepben Aracely Arámbula, Eduardo Yanez és Cristian de la Fuente voltak láthatóak.

"A szövevényes szerelmi történet Mexikó csendes-óceáni partvidékének közelében, Veracruzban kezdõdik az 1800-as évek végén, amikor még a társadalmi különbségek tönkretehették két szerelmes életét. Emiatt szenved María del Rosario (Laura Flores) is, akinek bár a város egyik legtehetõsebb személyének, Rodrigo Montes de Ocának (Enrique Rocha) az unokahúga, mégis egy jóravaló, ám szegény halászba, Juan de Dios San Románba (Osvaldo Rios) szeretett belé. María del Rosario csak nõvérének, Leonardának (Helena Rojo) vallja be, hogy viszonya van a halásszal, és hogy a férfi titokban feleségül fogja venni. Nem is sejti viszont, hogy álnok nõvére ki nem állhatja õt, mivel Rodrigo régóta rajongva szereti María del Rosariót, Leonardát viszont észre sem veszi. Leonarda úgy dönt, eltávolítja az útjából húgát, és közli Rodrigóval a lány házassági terveit. Rodrigo haragra gerjed, és befolyását felhasználva az esküvõ napján börtönbe záratja Juan de Diost. Mikor María del Rosario bevallja, hogy gyermeket vár a halásztól, Rodrigo és Leonarda úgy határoznak, bezárják a lányt a tengerparti birtokukra, és Rodrigo megbízza Leonardát, hogy tüntesse el a gyereket. María del Rosario megszüli fiát, ám Leonarda azt hazudja húgának, hogy a baba halva született. Gyermeke és szerelme elvesztésének hírére María del Rosario idegei felmondják a szolgálatot, amit Leonarda nem rest kihasználni: megbízza Arcadiót (Salvador Pineda), a birtok intézõjét, hogy rejtse el a megbomlott elméjû nõt a birtokon, míg õ visszatér a városba, ahol azt hazudja Rodrigónak, hogy María del Rosario belehalt a szülésbe." (forrás)


9) Dos mujeres, un camino / Két nő, egy út - saját / - 1993/94, Televisa, 229 (182) részes

  • Otthon ismeretlen telenovela.

  • Erik Estrada, Laura León és Biby Gaytán főszereplésével

"Juan "Johnny" Daniel Villegas - mexikói kaminos - őszintén szereti a feleségét, Ana Mariát, de az állandó ingázás Mexikó és az Államok között megtöri a házasságukat. Az egyik utazása során megismerkedik Tania-val és helyből megtetszik neki a fiatal lány.


Tania arról álmodik, hogy egy nap hires énekesnő lesz, Johnnyt kéri meg arra, hogy vigye el magával Tijuana-ba. Az út során Tania beleszeret a férfibe: nem tudja, hogy a férfi már házas. Otthon Tijuanaban Tania és Ana Maria összebarátkoznak egymással: A kérdés csak az, hogy meddig lehet eltitkolni egy megcsalást. "


10) Buscando el paraíso / Az éden nyomában - saját / - 1993/94, Televisa, 100 részes

  • Otthon be nem mutatott novela.

  • Pedro Fernandez & Yolanda Andrade főszereplésével

"Dalia és Andrea testvérek, de egymástól nem is lehetnének eltérőbbek.

Andrea csak összetöri a férfiak szivét, mig Dalia félénk és bizonytalan. Daliának van egy titka: szerelmes Angelbe - egy hivatásos nőcsábászba, aki egyben Andrea exe is. Angel féltékennyé akarja tenni Andreát, igy összejön a húgával, majd amikor az terhes lesz, magára hagyja őt. Dalia csak Julio-ra egy szegény, de jólelkű srácra számithat."

11) Más allá del Puente – 1993/94, Televisa

Az 1992-es mexikói telenovellákon belül már irtam erről a sorozatról: hiszen egy '92-es sorozat folytatása csak.


 

12) Tres destinos / Három végzet - saját / - 1993, Telemundo, 130 részes

  • Otthon be nem mutatott sorozat.

  • Alejandra Maldonado & Osvaldo Rios főszereplésével

  • Sajnos erről a sorozatról sem tudok sokat, hiszen ez egyike volt a studió egyik első kreációjának.

"A történet három lánytestvérről szól: Gabrieláról, Marceláról és Cristináról, akik mindhárman ugyanabba a férfibe: Juan Carlosba lesznek szerelmesek. Rejtély, szenvedély, szerelem, gyűlölet és izgalom keveredik ebben a telenovellában."

 

13) El peñón del amaranto - 1993/94, Tv Azteca, 95 részes

  • Rosana San Juan & Marco Munoz álltak a főszerepben

  • Sajnos sejtésem sincs, hogy miről szólhatott a teleregény... Ez volt a studió első szériája.

#Televisa1993 #Telemundo1993 #TVAzteca1993 #RetroNovellak #Capricho #VictoriaRuffo #HumbertoZurita #DianaBracho #EntreLaVidaYLaMuerta #LeticiaCalderon #FernandoCiangherotti #SebastianLigarde #LaUltimaEsperanza #MarianaLevy #AlbertoMayagoitia #Clarisa #Muneca74 #GabrierlaRoel #ManuelLandeta #ReginaTorné #LosParientesPobres #Lucero #ErnestoLaguardia #JuroQueTeAmo #AnaBrendaContreras #JoséRon #SuenoDeAmor #OmarFierro #AngélicaRivera #LaGataFeldolgozás #Rongybaba #AMacska #Valentina #VeronicaCastro #JuanFerrara #RafaelRojas #CorazonSalvaje93 #VadSziv #EdithGonzalez #EduardoPalomo #AracelyArámbula #EduardoYanez #CristianDeLaFuente #DosMujeresUnCamino #ErikEstrada #LauraLeón #BibyGaytán #BuscandoElParaiso #PedroFernandez #YolandaAndrade #MasAllaDelPuente #TresDestinos #AlejandraMaldonado #OsvaldoRios #ElPenonDelAmaranto #RosanaSanJuan #MarcoMunoz



129 views0 comments
bottom of page