top of page
  • Writer's pictureflorerr

Mexikói Telenovellák - Évről-Évre II. 1991

Updated: Mar 9, 2020

Hogy mire lehet számitani a bejegyzésekben? A Televisa, Telemundo és TV Azteca által leadott sorozatokon fogok végig menni. Megemlitem, hogy remake -e vagy sem, hogy kik a főszereplői, hogy miről szól, illetve azt, hogy nálunk leadták-e. Ezen felül, ha ismerem a szóban forgó telenovellát, akkor bővebben is irok róla.


'91-ben ugyan már a Telemundo csatorna is legyártott két sorozatot. Viszont kevés információt lehet róluk találni és még csak remake se készült belőlük, igy ebből a bejegyzésből kihagyom őket. (Ha egy évben több, mint 10 széria készült, akkor egy-egy év több bejegyzésre leosztva lesz bemutatva...)


1) Cadenas de amargura / A keserűség láncai - saját/ - 1991, Televisa, 80 részes


A telenovella Diana Bracho, Delia Casanova és Daniela Castro főszereplésével készült. '92-ben összesen 9 dijat vitt haza az éves Premios y Telenovelas dijátadón. Nálunk ezt a verziót nem adták le, csak a remake-t.

2008-ban En nombre del amor / A szerelem nevében/ cimmel elkészitették a modernkori változatot. 170 részesre kibővitették a történéseket, illetve a főszerepekben Allisson Lozz és Sebastian Zurita voltak láthatóak. Leticia Calderón és Altair Jarabo pedig a főgonoszok bőrébe bújtak bele. Nálunk először 2010-ben adták le a szériát, azóta pedig folyamatosan ismétlik.

"Miután egy balesetben elveszitette a szüleit, a kis Cecilia kénytelen a nénikéihez költözni. Evangelina és Natalia mindketten egyedülálló nők, akik egymástól nem is lehetnének eltérőbbek. Natalia anyjaként szereti a kislányt, mig Evangelina csak rettegéssel tölti el a lányt. Evangelina mindenben megpróbálja megkeseriteni az életét.


Majd a jelenbe ugrunk: Cecilia immáron 18 éves. A legjobb barátnője, Sofia egy a szomszédban lakó vele egyidős fiatal lány. Mindketten nagy reményeket fűznek a jővőhöz. Megismerkednek Gerardo-val és Joaquin-nel, akik örökre megváltoztatják az életüket. Illetve fény derül a múlt mélyen elrejtett titkaira is."


2) Madres egoístas / Önző anyák - saját / - 1991, Televisa, 80 részes


A főszerepben Julieta Rosen, Chantal Andere, Enrique Novi és Orlando Carrió voltak láthatóak. Otthon nem leadott telenovelláról van szó, amiből még modernkori remake se készült, illetve dijat se kapott. Azt azért megjegyezném, hogy a széria egy azonos cimen futó '63-as telenovella remake-je volt.

"A főszerepben Raquel Rivas Cantú áll, egy árvalány, aki nem mellesleg nagy vagyon örökösnője (is). A lányt Mariana nevelete fel, aki mindig is őt hibáztatta azért, hogy kihalt a Rivas Cantú család.


Raquel összeházasodik Pablo-val egy megözvegyült jómódú emberrel, akinek az előző házasságából van egy kislánya, Idővel a fiataloknak születik egy kislányuk, Gaby. Négy boldog év után Pablo váratlanul elhuny. Raquel hallgatva Mariana tanácsára intézetbe adja a kis Gaby-t, aki az intézetben megismerkedik Carmennel is."


3) Milagro y magia / Csoda és varázslat - saját / - 1991, Televisa, 90 részes


A sorozat Florinda Meza ötlete alapján készült, illetve Miguel Palmer-rel és Rafael Sánchez Navarro-val közösen ők voltak a telenovella főszereplői. A sorozatot nálunk nem adták le és remake se készült belőle. Amennyire néztem egyébként musical sorozatról volt szó, két cédé meg is jelent.


A telenovella 2 dijat zsebelt be, köztük a legjobb forgatókönyvirónak járó dijat is.


Oké, a sorozat történetét elolvasva muszáj módositanom az álláspontomon. Hivatalosan nem készült belőle remake, de Cris Morena garantáltan látta/hallott erről a sorozatról, mert bizonyos elemeket átvett a saját sorozataiban... "Az árvák, a gonosz kizsákmányoló felnőttek és a cirkusz jelenléte" másnak is ismerősek lehetnek.

"A mexikói forradalom után, két árva - Elisa és Pepe - kikerülve a fővárosból próbálnak életben maradni.

Az utazás során megismerkednek egy idősebb gyerekkel, Adriánnal, aki magához veszi őket. Itt él Macaria is, egy gonosz boszorka, aki kihasználja a gyerekeket és munkára kényszeriti őket. Évekkel később Elisa és Pepe elszöknek a fővárosba, ahol elveszitik egymást. Elisa megismerkedik Roberto-val, egy cirkuszi akrobatával, aki 20 évvel idősebb a lánynál.

A telenovella gyakorlatilag végigkiséri a két árva egész életét."


4) Yo no creo en los hombres / Nem hiszek a férfiakban - saját / - 1991, Televisa, 80 részes


Kezdem azzal, hogy otthon egyik verziót se adták le, hiába készült a sorozatból egy modernkori '14-es változat is. A telenovella alapötletét egy Caridad Bravo Adams által irt rádió-regény szolgáltatta. A rádió-regényből '54-ben film készült, majd '69-ben megszületett az első Televisa változat is.


Későbbi Televisa feldolgozások - fél-remake: 2003 - Velo de novia / A mennyasszonyi fátyol - saját/, Susana González és Eduardo Santamarina főszereplésével.

2014 - azonos cimen Adriana Louvier és Gabriel Soto főszereplésével.

Eredeti 1991: Gabriela Roel, Alfredo Adame főszereplésével.

"A főszerepben María Dolores Robledo áll, egy fiatal és csinos nő, akinek az útja kereszteződik az Ibáñez családdal, Leonorral és a két gyerekével Arturoval és Maleny-vel. A lány beleszeret Arturoba, aki csak kihasználja őt majd mást vesz el.


Jóval később a nőt ártatlanul lecsukják a férfi meggyilkolása miatt. A börtönben meg fogadja, hogy "ő többet nem fog a férfiakban megbizni". A kiszabadulása után megismerkedik Gustavo-val, egy ügyvéddel, akit feltámasztja a férfiakba vetett hitét."


5) Al filo de la muerte / A halál határán - saját / – 1991 – ‘92, Televisa, 180 (90) részes

Ismételten olyan telenovelláról van szó, amit nem adtak le nálunk, illetve remake se készült belőle. A főszerepben Humberto Zurita és Gabriela Rivero álltak, illetve a telenovella egy dijat vitt haza '92-ben.

"Tracy López egy fiatal ápolónő, aki Los Angeles-ben lakik a barátjával, Sam Ross-szal. Az életük eseménymentes, mig egy nap Tracy szemtanúja nem lesz egy a barátja által elkövetett gyilkosságnak.

A nő tanúskodik a férfi ellen és bekerül a tanúvédelmi programba. Új személyazonosságot kap és átköltöztetik Mexikóvárosba, ahol megismerkedik Francisco-val egy jóhirű kardiologussal. Azonban Sam is értesül a nő "új életéről" és Mexikóba utazik, hogy bosszút álljon a nőn."


6) Muchachitas / Kisasszonyok - saját / – 1991 – ‘92, Televisa, 200 részes


Otthon nem leadott, ifjúsági sorozatról van szó, amely 2 dijat is kapott, illetve 2007-ben még remake is készült belőle.


Az eredeti Cecilia Tijerina, Tiaré Scanda, Emma Laura, Kate del Castillo, Tere Salinas, Yolanda Ventura and Itatí Cantoral. Diego Schoening, Raúl Alberto, Roberto Palazuelos, José Flores, Ari Telch és Charlie Massó főszereplésével készült.


A 2007-es feldolgozásban - Muchachitas como tú /Hozzád hasonló lányok - saját/ - Ariadne Diaz, Begona Narvaez, Gabriela Carrilo és Gloria Sierra voltak a főszereplők. (Nem volt túl nagy sikere a remake-nek)

"Négy lány, különböző családi háttérből származik- mindnek ugyanaz az álma: hogy hiresek lehessenek. Mind a négyen egy Művészeti Akadémiába járnak. Természetesen a tanulás mellett a szerelemre is jut idejük. Mónica, Elena, Isabel és Leticia életét Federico Cantú forgatja fel, Mónica unokatestvére."


7) Atrapada / Csapdába esve - saját / – 1991 – ‘92, Televisa, Televisa, 180 (95) részes


A sorozat főszereplői Christian Bach és Hector Bonilla voltak, nálunk ismeretlen telenovelláról van szó, amiből egyenlőre feldolgozás se készült..

"Minden a Montero család szilveszteri partyjával kezdődik. Antonio Monterot, a Montermex cégtulajdonosát váratlanul holtan találják. Állitólag végzett magával. A lánya, Camila, azonban nem hiszi, hogy az apja öngyilkos lett volna, igy nyomozásba kezd. Meggyőződése, hogy csak el akarták távolitani az apját az útból, hogy átvehessék a cég fölött az irányitást.

A nyomozás csak egyre több gyanúsitotthoz vezet és Camila csapdába esve érzi magát a fájdalom és rettegés között. Vajon ki végzett az apjával? Vajon ő lesz majd a következő?"


8) La pícara soñadora / A csintalan álmodozó - saját / – 1991, Televisa, 80 részes


A telenovella egy '56-os azonos cimű argentin film első mexikói feldolgozása. A filmből számtalan egyéb változat is készült.


Egyéb remakek:

  1. 1968 - Argentin verzió - Evangelina Salazar főszereplésével.

  2. 2001 - Brazil változat - Bianca Rinaldi és Petronio Gontijo főszereplésével

  3. 2005 - Televisa - Suenos y caramelos /Álmok és édességek - saját /

A 1991-es verzióban Mariana Levy, Eduardo Palomo, Rafael Inclán, Irán Eory, Gabriela Goldsmith és Laura Flores voltak a főszereplők. A sorozat összesen 3 dijat vitt haza a '92-es Telenovella Dijátadón.

"Lupita López egy csinos fiatal nő, aki jogásznak tanul. Ugyan fényes jővő áll előtte, de jelenleg nincs pénze se állandó lakcime. A Sares Rochild áruházban dolgozik és lakik. Nappal játékárus, éjszaka pedig a nagybácsikájának köszönhetően az áruházon belül alszik. Mindent, amit "kölcsönvesz" az árhuzból egy noteszbe összeir, hogy később vissza tudja azt fizetni. Egy nap azonban az áruház raktárában összefut Alfredo-val, a tulajdonos fiával. A férfi álnéven azt hazudja, hogy állásra van szüksége és szép lassan megismerkedik Lupitával. A barátságból szerelem lesz, majd persze kiderülnek az apró "hazugságok" is".


9) Vida robada / Ellopott élet - saját / – 1991 – ‘92, Televisa, 75 részes

A telenovella összesen 1 dijat kapott és Erika Buenfil és Sergio Goyri voltak a főszereplői. Egy '74-es Televisa sorozatot dolgoztak fel újra. Az eredeti szériából készült '83-ban egy brazil feldolgozása is. Egyenlőre modern feldolgozás nem készült a sorozatból.

"Gabriela egy jólelkű fiatal nő, aki egyetemen tanul. Azt ugyan nem tudja, hogy kifizeti a tandiját, hiszen nincsenek rokonai. Események teljes során keresztül Gabriela helyet cserél az egyik jómódú évfolyamtársával, Leticiával, akit a szülei már nagyon régen nem láttak..

Gabriela beköltözik Leticia családjához és megismerkedik Don Ramónnal, Leticia apjával és annak második feleségével, Irene-vel. Irene a kezdetektől fogva utálja a lányt.

Gabriela Don Ramónon keresztül megismerkedik Carlos Medinával egy sikeres mérnökkel. Kettőjük között ugyan a kezdetektől fogva meg van a vonzalom, de igen csak rögös az útjuk."


10) Valeria y Maximiliano / Valeria és Maximiliano - saját / – 1991 – ‘92, Televisa, 95 részes


Annak ellenére, hogy hazájában magas volt a nézettsége, nálunk nem került bemutatásra. A főszerepben Leticia Calderón és Juan Ferrara voltak láthatóak.


A sorozatból egy remake készült 2006-ban - Heridas de amor / A szerelem sebei - saját / cimmel. Ebben a változatban Jacqueline Bracamontes és Guy Ecker keltették életre a főszereplőket. Ez a változat nem bizonyult olyan sikeresnek, mint az eredeti.

"Valeria Landero egy gazdag és arrogáns fiatal nő, aki hozzá van szokva, hogy minden egyes kivánságát rögtön teljesitik. Az apja Miguel Landero, egy cégtulajdonos az anyja pedig egy sikeres doktornő. Valeriának két lánytestvére is van, akiknek teljesen más a temperamentumuk.

Valeria elkezd az apja cégénél dolgozni. Ő az egyetlen a lányok közül, akit érdekel az üzlet. Patricio del Val - a család barátja - külföldről visszaérve Don Migueltől megkéri az egyik lány kezét. Valeria régóta szerelmes a férfibe, igy bosszúsan értesül róla, hogy a férfi a húgát, Dulce-t veszi el (helyette).

Maximiliano Riva egy sikeres üzletember és Patricio egyik legjobb barátja is egyben. A férfinak ugyan helyből megtetszik a lány, de mivel kerüli a komoly kapcsolatokat, ezért rá se hederit Valeriára. A lánynak pedig az vonzó, hogy végre van valaki, aki képes nemet mondani neki."


76 views0 comments
bottom of page