top of page
  • Writer's pictureflorerr

Mexikói Telenovellák - Évről-évre I. 1990

Updated: Mar 5, 2020

Ez a másik cikk-sorozat, amit már egy ideje tervezek, hogy elinditok. Szép lassan szeretnék végig menni a Mexikóban készült telenovellákon 1990-től kezdve. Én is a '90es években születtem, illetve a '90-es években kezdődött meg a "telenovella-ipar" átalakulása is világszerte. Ezenkivül arra is kiváncsi vagyok, hogy hány olyan telenovella maradt, aminek azóta még nem született meg az újabb feldolgozása.

Hogy mire lehet számitani a bejegyzésekben? A Televisa, Telemundo és TV Azteca által leadott sorozatokon fogok végig menni. Megemlitem, hogy remake -e vagy sem, hogy kik a főszereplői, hogy miről szól, illetve azt, hogy nálunk leadták-e. Ezen felül, ha ismerem a szóban forgó telenovellát, akkor bővebben is irok róla.


1) Yo compro esa mujer /Megveszem ezt a nőt / - 1990, Televisa, 80 (160) rész

Ezt a sorozatot nálunk is leadták: először '93-ban, majd később 2001-ben és 2003-ban. A főszerepben Leticia Calderon és Eduardo Yanez álltak. A telenovella Alexandre Dumas Monte Cristo grófja c. regényén alapult. A telenovella a XIX. században játszódik és a Montes de Oca család áll a központjában. (Nem ez az első sem az utolsó sorozat, ami átvett elemeket Dumas nagysikerű regényéből...) Eredetileg hétköznap esténként adták 20-25 perces részekben, majd a nemzetközi piacra 40-50 perc hosszúságú "dupla részeket" gyártottak.

Második olvasásra kiderül, hogy ez a sokadik feldolgozása egy eredetileg Puerto Rico-i novellának 1960-ból. Viszont az tény, hogy a '90-es években csak ez a változat készült. Majd félig erre a változatra alapozott a Corazon Salvaje /Vad sziv/ c. 2009-es novella is Aracely Arambula és Eduardo Yanez főszereplésével.


2) Días sin luna / Holdtalan napok - saját / - 1990, Televisa, 80 rész

Eric Vonn ötlete alapján készült telenovelláról van szó, amelyet hétköznap esténként 40-45 perces részenként sugároztak. A főszerepben Angelica Aragon, Sergio Goyri és Gabriela Roel álltak.


A sorozatot nálunk nem adták le, illetve (eddig még) remake sem készült belőle, hiába nyert 3 dijat is '91-es Tv Y Novelas dijátadón.

"Lucia Alvarez gyógyithatatlan betegségben szenved és a nagybácsikájával, Rogelio-val él együtt, akinek a felesége, Laura, ki nem állhatja Luciát és nem akarja, hogy a lány megismerje a múltját. Lucia-nak szép hangja van és tud zongorázni is, de a betegség és egy gyerekkori trauma szomorúvá és félénkké tették őt.


Andrés Monasterio egy fiatal professzor, aki a Rogelio tulajdonában álló iskolában kezd el dolgozni. Ennek köszönhetően ismeri meg Luciat, aki helyből beleszeret a férfibe, de az mást szeret. Andrés Silviába szerelmes, aki boldogtalan házasságban él együtt Alfonso-val. Alfonso-val, akit az édesanyja Carlota Paralange teljesen leural. Alfonso és Rogelio rokonok."


SPOILER: A sorozat azzal ér véget, hogy mind Lucia, mind Alfonso meghalnak és Andres Silviával közösen neveli fel az előző házasságokból született gyerekeket.


3) Alcanzar una estrella / Elérni egy csillagot - saját / - Televisa, 1990, 80 (160) rész

Hétköznap este 20-25 perces részekként adták és a főszerepben Eduardo Capetillo és Mariana Garza álltak.

"Lorena Gaitán egy csinos, tehetséges, fiatal lány, aki első pillantásra beleszeret Eduardo Casablanca-ba, egy fiatal szinész-énekesbe. Egy koktél partyn ismerkednek meg, szinte semmit sem beszélnek egymással, de a lány az iskolában mindenkinek azt mondja, hogy összejött a hirességgel. Mindeközben névtelen rajongói leveleket kezd el irni a srácnak, amikre az elkezd visszairogatni..."


Gyakorlatilag a mai Disney-sorozatokhoz hasonló ifjúsági telenovelláról lehetett szó. Nálunk nem adták sohasem le. A telenovella '91-ben 3 dijat is kapott, köztük a legjobb telenovellának járót is.

Hazájában annyira sikeres volt a koncepció, hogy még egy folytatást is kapott, amiben Ricky Martin is a főszereplők közé tartozott. Illetve '92-ben még film is készült a "két" sorozat szerepelőivel.

A 2012-es Hollywood Heights c. Nickelodon széria, amit nálunk Törj a csúcsra! cimmel adtak le, ennek a telenovellának volt az amerikai piacra készült feldolgozása. Ezenkivül elméletileg 2020-ban jön a következő remake, ismételten a Televisa által legyártva.


4) Mi pequeña Soledad /Az én kicsi Soledadom - saját / - 1990, Televisa, 160 (80) rész

Veronica Castro bújt egyszerre anya és lánya bőrébe, a férfi főszerepekben pedig Omar Fierro és Rafael Rojas voltak láthatóak.


Ugyan ez a sorozat is elnyert két dijat '91-ben mégis nálunk nem lett leadva. Illetve egyenlőre nincs hir arról, hogy remake készülne belőle.

"Fiatal lányként Isadorát (Veronica Castro) megválasztják Taxco, egy ezüst megművelésével foglalkozó falu, Ezüst Királynőjének. A koronázás estéjén a lányt nem csak megerőszakolják, de még teherbe is esik. A lány hetekig nem beszél a történtekről, de végül mindent elmond a vőlegényének, Jose Luisnak.


Az esküvőjük napja tragédiába torkollik: José Luis soha nem ér oda a szertartásra. Mindezek után Isadora elhagyva a családját a fővárosba költözik. S ekkor ugrunk előre az időben és ismerkedünk meg a felnőtt Soledaddal, aki szeretné megtalálni az édesanyját."


5) Destino / Végzet - saját / -1990, Televisa, 137 (68) rész

Lourdes Mungula és Juan Ferrara főszereplésével készült sorozatról van szó, amit hazánkban szintén nem mutattak be. A telenovella egy '76-as mexikói sorozat feldolgozása. Ezt megelőzően egy brazil remake is készült ('82-ben). Illetve El sendero cimmel várhatóan jővőre fog adásba kerülni az új, modernkori Televisás feldolgozása ennek a klasszikusnak. Annak idején csak a legjobb forgatókönyvnek járó dijat vitték el.

"Cecilia egy kedves és félénk lány, aki egyik éjszaka szemtanúka lesz egy öngyilkosságnak. Egy milliomos, Claudio de la Mora, fia vetette bele magát a mélybe. A tragédiának köszönhetően Cecilia és Claudio szép lassan barátokká válnak.


Egy balszerencsés este után Claudio Cecilia segitségére rohan, a születendő gyereket a saját nevére veszi és Ceciliát papiron elveszi. Igy a lány részévé válik egy új és intrikákkal teli világnak."


6) La fuerza del amor / A szerelem ereje - saját /– 1990 – ‘91, Televisa, 155 (75) részes

Alfredo Adame, Gabriella Hassel és Ernesto Gómez Cruz álltak a főszerepben. A sorozatból nem készült feldolgozás, illetve nálunk se került leadásra.


"Felipe, Marcos és Carlos három fiatal orvostan hallgató, akik a rezidens éveiket kivánják Pachuca városában eltölteni. Azonban a kisváros lakói egytől-egyid elutasitják a módszereiket: vakon megbiznak Don Torino város-vezetésében és tanácsaiban.


A fiatalok tőrbe csalják Don Torinot azáltal, hogy az egyikük gyógyithatlan betegnek tetetti magát és a férfitől kér segitséget. Don Torino elveszti a város bizalmát és ezért mindenáron megpróbál bosszút állni a három fiatalemberen."


7) Cenizas y diamantes / Hamu és gyémántok - saját/ – 1990 – ‘91, Televisa, 175 (93) részes

Ernesto Laguardia és Lola Merino főszereplésével készült. A történet leirása szerint egy az egyben a Hamupipőke egyik modernkori feldolgozásáról van szó.

A széria semmi dijat nem nyert és remake sem készült belőle, hiszen az egész egy világszerte jól ismert mese kőré épült.


8) Ángeles blancos / Mentőangyalok - saját / – 1990 – ‘91, Televisa, 110 rész

Jacqueline Andere, Rogelio Guerra és Alfonso Iturralde főszereplésével készült a sorozat.


"Roció Diaz egy autóversenyzővel, Augustoval jár jegyben. A pár összeházasodik, és New Yorkban töltenék a mézes heteiket, de rablás áldozatai lesznek és Augusto életét veszti.

A New Yorkból Mexikóváros felé tartó járaton a gyászoló Roció megmenti Jorge Pades életét. Hiába lenne meg kettőjük között a vonzalom, nem lehetnek együtt, mert a férfi már házasember."


9) Amor de nadie /Egy senki szerelme - saját / – 1990 – ‘91, Televisa, 199 (100) részes

Lucia Mendez, Saul Lisazo, Bertin Osborne, Fernando Allende és Fernando Saenz főszereplésével készült.

"Sofia rossz körülmények közé született bele. Tudja, hogy egy jobb jővőt csak kemény munkával és tanulással érhet el.


Sofia a szépségének köszönhetően hires modellé válik és mindenféle férfiakkal hozza össze a sors.


A sorozat végén Sofia visszatalál élete szerelméhez Luis-hoz, akit régóta halottnak hitt."


10) En carne propia /A véremben - saját/ – 1990 – ‘91, Televisa, 185 (93) részes

Edith Gonzalez, Eduardo Yanez és Sebastian Ligarde főszereplésével készült szériáról van szó, amelyet nálunk nem adtak le. 1992-ben a Sebastian Ligarde megkapta a legjobb főgonosznak járó dijat. Egyenlőre a sorozatból nem készült remake.

"A magánnyomozót, Leonardo Rivadeneirat meglátogatja egy gyönyörű és elegáns nő, aki Magdalena Dumont-ként mutatkozik be. A nő felbérli a nyomozót arra, hogy deritse ki, hogy halt meg a lánya, Estefania évekkel ezelőtt."


608 views1 comment
bottom of page