top of page
  • Writer's pictureflorerr

Argentin Telenovellák Évről-Évre V. 1994

Updated: Mar 14, 2021

A '94es argentin sorozatok összeirásának már hónapokkal ezelőtt neki kezdtem, de ez az év, amikor az argentin kinálatban kevés érdekfeszitő telenovella szerepel. A 11 listában szereplő sorozatból, úgy 4ről hallottam, de jeleneteknél /részeknél többet egyikből se láttam.


Talán az a legnagyobb bajom a '94es felhozattal, hogy a jó ötletek már meg voltak, de a megvalósitás eléggé klissés lett, illetve nem mertek (még) teljesen kilépni a megszokott, rózsa-novellák világából.


'94ben indult el sok, mára hires argentin szinész és szinésznő karrierje, illetve az egyetlen ebből az évből nálunk is bemutatott sorozat inditotta el bizonyos értelemben egy mexikói szinésznő karrierjét is. Hiszen, ha nincs az eredeti változat, akkor ő se kaphatott volna főszerepet annak a '98as újra-gondolásában.


Ugyan az argentin sorozatokat és szinészeket sokkal jobban ismerem, igy sincs egyszerű dolgom a régebbi argentin sorozatok összegyűjtésében... Már csak azért sem, mert az argentin sorozatokról soha nem készült teljes összesitett lista, igy innen-onnan kellett összeszednem a '90-es évek telenovelláit, mini-sorozatait és vigjáték-sorozatait. Remélhetőleg a legjelentősebb sorozatokat sikerült megtalálnom.


Hogy mire lehet számitani a bejegyzésekben? Elsősorban a Telefe, El Trece és Canal 9 által leadott sorozatokon fogok végig menni. Megemlitem, hogy remake -e vagy sem, hogy kik a főszereplői, hogy miről szól, illetve azt, hogy nálunk leadták-e. Ezen felül, ha ismerem a szóban forgó telenovellát, akkor bővebben is irok róla.


1) Más allá del horizonte / Milagros / A láthatáron túl - saját / – 1994, Canal 9, 200 rész

  • Otthon ismeretlen sorozat.

  • Kosztümös telenovella, ami a 19. században játszodott

  • Grecia Colmenares & Osvaldo Laport főszereplésével.

  • Ez volt az első főműsor időben adott argentin telenovela

  • Teljes részek.

A sorozat első része azzal indul, hogy az anyja (Amanda Sandrelli) halála után a jómódú Encarnación és Manuel Olazábal örökbe fogadják az ifjú Maria Bonangelot (Grecia Colmaneras), Juan (Ethan Wayne) kislányát. María megkapja az új családja vezetéknevét; ezáltal két fogadott családtagot is nyer: a mostohatestvére, Victoria (Viviana Saccone) és a nénikéje, Asunción (Luisa Kuliok) személyében. Victoria és Maria igazi testvérekként nőttek fel a "La Esperanza" birtokon, ahol 20 éves korukig éltek.

Mindketten beleszeretnek Enrique Muñiz (Osvaldo Laport) századosba, de María családi kötelességből kénytelen Gonzalo Lynch-hez (Gerardo Romano) hozzámenni. Enrique és María szeretnének közösen elszökni, de végül kénytelenek álházasságokat kötni. Maria kénytelen hozzámenni Gonzalo-hoz, és átköltözni Londonba, mig Enrique-t pedig katonai bűnökért elitélik. 

Három évvel később láthatjuk, ahogy Maria gyereket vár, de Gonzalo attól félve, hogy a születendő kislány Enrique-től van, szülés után elcseréli a kislányt arra, amelyiket a szeretője szülte neki. A magára hagyott csecsemőt egy cirkusz közelében találja meg egy házaspár, akik a Milagros nevet adják neki.

A sorozat második fele Milagros (Grecia Colmenares) kalandjait mutatja be. 

2) Aprender a volar / Megtanulni szárnyalni - saját / - 1994 - '95 , Canal 13,

  • Otthon ismeretlen széria

  • Gloria Carrá irta a sorozat főcim dalát.

  • Gloria Carrá, Juan Carlos Thorry, Valeria Britos, Marikena Riera & Daniel Kuzniecka voltak a sorozat főszereplői

  • Ebben a sorozatban tűnt fel először Natalia Oreiro mellékszereplőként

  • Teljes részek ennél a felhasználónál.

A sorozat Eugenia (Gloria Carrá) történetét meséli el, aki a két húgával és öccsével együtt a nagyapjukhoz kerül a szüleik halála után. Don Ramiro-ra (Juan Carlos Thorry) hárul a feladat, hogy tanácsokat adjon a fiataloknak és megtanitsa őket arra, hogyan kell a szárnyaikat kitárva szabadon szárnyalni.

3) Cara bonita /Csinos arcocska - saját / – 1994 - '95, Telefe, 130 rész

  • Otthon le nem adott sorozat.

  • Raúl Lecouna producer egyik kevésbé ismert telenovelája.

  • Nem volt túl magas nézettsége.

  • Catherina Fulop, Fernando Carrillo, Margarita Ros & Boy Olmi főszereplésével készült.

  • Érdekesség, hogy 12 évvel később Catherina és Boy Olmi a Rebelde Way c. sorozatban is együtt szerepeltek.

  • Teljes részek.

Nené (Catherina Fulop) egy csinos és szerény lány, akinek az apja a főkomornyik egy előkelő és gazdag családnál. A ház tulajdonosának 3 fia van, és bejelenti, hogy arrahagyja az örökségét, aki leghamarabb fial örököst. Ez a bejelentés féltékenységhez, családon belüli versengéshez és konfliktusokhoz vezet.

4 ) Nano – 1994, El trece, 195 részes

  • Otthon ismeretlen, Enrique Torres által készitett telenovela

  • Gustavo Bermudez és Araceli Gonzalez első közös sorozata.

  • Lydia Lamaison - alias a Vad Angyalból ismert "nagymama" - itt is hasonló szereplő bőrébe bújt. Az alakitásáért meg is kapta az Év mellékszereplőjének járó dijat.

  • Az első 6 rész itt megtalálható angol felirattal.

  • Teljes részek jó minőségben felirat nélkül.

Egyéb feldolgozások:

  1. Mexikói (1.) Univision változat: - Te amare en silencio / Csendben szeretnélek - saját / (2002); Eduardo Yanez és Ana Carolina da Fonseca főszereplésével.

Manuel Espada (Gustavo Bermudez), avagy ahogy mindenki hivja - Nano -, Noel Espada, egy sikeres, gazdag és korrupt üzletember fia. Nano rossz viszonyt ápol az apjával, aki soha nem bocsátotta meg azt, hogy a fia nem lépett a nyomdokaiba. Nano egy igazi idealista, aki minden idejét az állatoknak szenteli, és csak a delfinekkel, fókákkal és pingvinekkel törödik. Nano édesanyja fiatalon elhunyt, Noel pedig nem sokkal a felesége halála után másik nőt vett el feleségül - Felicia del Molino Lópezt, akitől még két gyereke - Maximo és Maria - születik.

Mindannyian a Molina López családi birtokon élnek, ami Amalia del Molino López (Lydia Lamaison) tulajdonában áll. Amalia Felicia édesanyja és a cég is az ő kezében van. A hölgynek van még egy lánya - Aurora, és egy unokahúga - Maggie-, aki a rejtélyes körülmények között elhunyt fiának, Rafaelnek a kislánya. Maggie-nek van egy testvére, Camila, aki az apjuk halálának az estéjén sok éve eltűnt. 
Nano boldogtalan házasságban él. Nappal állatokat ment, éjszaka pedig álarcban Robin Hoodnak beöltözve a gazdagoktól lop és azt a szegényeknek adja. Ő a rendőrök által keresett "Kandúr", akinek van egy titkos, modern technikával felszerelt búvóhelye is.
Camila gyerekként, 15 éve, végignézte, ahogy az apját a szeme előtt megölték és azóta egy szót se szólt senkihez sem. Nanoval a véletlennek köszönhetően ismerkednek meg. Egyikük sem tud arról, hogy közeli barátok voltak.

6) Quereme /Szeress engem - saját / - 1994, Telefe, 9 rész

  • Rövid életű mini széria volt, amit alacsony nézettsége miatt hamar levettek a képernyőkről.

  • Cris Morena első produkciója volt.

  • A főszerepben is ő volt látható.

  • A mellékszereplők között ott volt Alejo Garcia Pintos, Carla Peterson és Cris Morena lánya, Romina Yan is.

  • Teljes részek.

Paula (Cris Morena) egy újságiró, aki egy természettel foglalkozó újságnál dolgozik. Az egyik utja során megismerkedik Manuel-lel (Juan Palomino), egy hivatásos túravezetővel, akinek köszönhetően sikerül élve kikerülnie az esőerdőből. Paula és Manuel között rögtön kialakul a kötödés, de közéjük áll Juanjó (Rubén Stella) és Sandra (Liliana Simoni) is.
Mindeközben egy csapatnyi fiatal életét is végigkövethetjük. Láthatjuk, ahogy Javier (Andy Botana), Sol (Romina Yan), Marco (Gaspar Vernet), Melina (Gisella Rietti), Nacho (Octavio Borro), Laura (Pamela Rodríguez), Fede (Coraje Ábalos), Liza (Carla Méndez), Camilo (Iván González) és Sofía (Natalia Di Salvo) szerelembe esnek, barátságokat kötnek és mindennapot a lehető legteljesebben megélnek.

7. Perla negra / Perla, a fekete gyöngy/ – 94/95, Telefe, 200 rész

  • Nálunk is bemutatott telenovela.

  • Raul Lecouna produkciója, Enrique Torres forgatókönyve alapján

  • Andrea del Boca, Gabriel Corrado és Millie Stegman főszereplésével készült

  • Teljes részek eredeti nyelven & szinkronosan.

Egyéb változatok:

  1. Brazil (1.) változat: Perola Negra (1997) - Patricia de Sabrit és Dalton Vigh

  2. Mexikói (1.) változat: Perla (1998 - '99), TV Azteca, Silvia Navarro és Leonardo Garcia főszereplésével. Teljes részek eredeti nyelven & szinkronosan.

  3. Mexikói (2.) változat: Rosa Diamante / Gyémánt Rózsa - saját / (2012 - '13)

22 évvel ezelőtt egy nő egy csecsemőt hagy a lányiskola kapujában 22 gyöngy kíséretében, melyek fedezik a kiadásait. A kislány a gyöngyök után kapja a Perla nevet. Itt nő fel legjobb barátnőével Evaval együtt. Egy nap Eva megismerkedik Thomassal. Beleszeret, és terhes lesz a férfitól. Azonban a férfi nem tőrödik vele többet. A két nő elhatározza, hogy együtt fogják felnevelni a gyereket. Elindulnak Eva családjához, de útközben balesetet szenvednek, és Eva belehal a sérüléseibe. Perla életben marad, és Eva papírjaival kezd új életet a kisfiúval együtt. Megérkezik a családhoz, de rájön, hogy senki sem igazán várta őt. A nagyanyja, a nagybátyja, az unokatestvére Malvina sem igazán örül “Eva” megjelenésének. Perla rájön, hogy Thomas nem más, mint Malvina vőlegénye. Ennek ellenére a lány átveszi a családi cég irányítását, és minden tőle telhetőt megtesz Charlie érdekében. Hogy mindezt valóra válthassa több mindennel is szembe kell szállnia: először is a családdal, akik el akarják venni tőle a vállalatot; Thomas családjával, akik a cég elsőszámú ellenfelei; és magával Thomassal is, aki állandóan udvarlásával zaklatja Perlát. Nem érti, hogy a nő miért áll ellen neki, és ezért mindinkább próbálja meghódítani. A nő azonban nem annyira tud ellenállni neki, mint ahogy mutatja. Egyre jobban kezd Thomasba beleszeretni, de tudva, hogy mit tett Evaval, megpróbál ellenállni. Még nem tudja, hogy már halálosan beleszeretett a férfiba, és hogy mennyire közel áll az igazi anyjához. (forrás)

8. Inconquistable corazón /Meghódithatatlan sziv - saját / – 1994/95, Canal 9, 120 rész

  • Otthon ismeretlen ifjúsági sorozat

  • Pablo Rago, Pablo Escharri és Paola Krum főszereplésével.

  • A telenovelát Martín Clutet rendezte és a forgatókönyvet Víctor Agu és León Benard irták Alberto Migré ötlete alapján.

  • Ez a sorozat hozta meg az ismertséget mind3 szinésznek. Illetve ez volt Echarri és Krum első közös munkája.

  • A mellékszereplők között Natalia Oreiro és Eleonora Wexler is szerepeltek.

  • Érdekesség, hogy Natalia és Pablo Echarri, ekkor ismerkedtek meg és kezdtek el járni egymással.

  • Illetve Natalia és Pablo Rago is ekkor szerepeltek először közösen egy sorozatban.

A telenovella részei sajnos nincsenek fönt online. A történetről csak annyit sikerült kideritenem, hogy egy gimnáziumban játszódik, ahol Pablo Rago végzős diák, Paola Krum pedig a tanára. Pablo Echarri pedig egyike az iskola tanárainak, akinek szintén Paola karaktere tetszik meg. 

9b) Montaña rusa /Hullámvasút - saját / – 1994/95, El Trece, 432 rész

  • Nálunk ismeretlen sorozat

  • 2 évados ifjúsági telekomédia

  • A sorozat 432 részében rengeteg mára hires szinész volt látható, mint kezdő szinész.

  • Nancy Dupláa (A bátor Juan atya), Gastón Pauls (A Roldán család), Diego Olivera (Csacska angyal, A szerelem diadala), Betina O'Connell (Hiresek és gazdagok, Kachorra), Esteban Prol (Csacska Angyal) és Malena Solda mind a 432 részben végig láthatóak voltak.

  • Diego Ramos és Carla Peterson csak a sorozat részeinek a felében szerepeltek.

  • További ismerős mellékszereplők: Nacho Gadano (Alma Pirata, Violetta); Veronica Vieyra (Vad Angyal) & Eugenia Tobal (A bátor Juan atya)

  • Teljes részek

Mariana (Nancy Dupláa) egy 16 éves kamasz lány, aki az anyjával, Liliana-val (Beatriz Spelzini) és az öccsével, Facundo-val (Juan Gabriel Yacuzzi) él együtt. Egy házban laknak az anyjuk új barátjával,  Guillermo-val (Horacio Peña), akinek van egy 20 éves fia, Alejandro. Minden megváltozik, amikor Marian megismerkedik Alejandro-val (Gastón Pauls) és egymásba szeretnek.

9a) Montaña rusa, otra vuelta /Hullámvasút, második menet - saját / - 1996, El trece, 117 rész

  • A '94es sorozat, kevésbé sikeres folytatása volt. Szinte azonos történettel.

  • A mára közismert szinészek, akik feltűntek a 117 részes szériában: Juan Gil Navarro (Vad angyal, Csacska angyal), Facundo Arana (Vad angyal, A bátor Juan atya, Te vagy az életem), Segundo Cernadas (Vad angyal), Sebastian Rulli (Teresa), Luciano Castro (Amanda O) & Joaquin Furriel (Montecristo)

  • Teljes részek

10. Un hermano es un hermano /Egy testvér az egy testvér - saját / – 1994/96, Telefe, 73 rész

  • Otthon ismeretlen, le nem adott sorozat

  • Összesen annyit tudok róla, hogy Guillermo Francella állt a főszerepben.

11. Los Machos / A pasik - saját / – 1994/95, unitario, Trece

  • Nálunk ismeretlen mini-széria

  • Rodolfo Ranni, Darío Grandinetti, Daniel Fanego és Gustavo Garzón álltak a főszerepben.

  • 2004-ben született meg a sorozat argentin remake-je az América TV-n, Los Machos de América / Amerika machoi - saját/ cimmel, Rodolfo Ranni, Carlos Calvo, Juan Leyrado és Maximiliano Ghione főszereplévésel.

A széria négy barátról szólt, akik hetente összeültek vacsorázni és megbeszélték a hét eseményeit, és a magánéleti problémáikat.



119 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page