top of page
  • Writer's pictureflorerr

Jelenleg nézett sorozatok VII. El Elegido - 2011, Telefe

Updated: Feb 13, 2021

Ezzel a sorozattal már elég régóta szemeztem. Egyszer már eljutottam odáig, hogy az első pár részt meg is néztem, de aztán valószinűleg időhiány miatt ennyiben hagytam az egészet. Pontosabban azért hagytam annak idején abba, mert nem voltam benne biztos, hogy a főszereplőkön kivül a többi szereplő története is érdekel-e annyira, hogy végignézzem, ahogy a gonoszok valóban ördögien viselkednek.


Viszont most igy az ünnepek alatt "adtam még egy esélyt" a telenovellának és nem bántam meg.


Ez a széria hivatalosan csak 154 részes, ahogy elnézem és erősen 18-as korhatárral rendelkező. Én jelenleg a 30. rész magasságában járok, de már tudok eleget az összes szereplőről ahhoz, hogy egy részletesebb képet adhassak a sorozatról és annak szereplőiről.

Itt van elöször is a sorozat előzetese, sajnos angol felirat nélkül, de a semminél még igy is sokkal jobb. A történet a Nevares Sosa ügyvédiroda köré épül, de korántsem egy "tipikus" ügyvédes szériáról van szó


A történet a katolikus 7 fő bűn köré épül, mindegyik szereplő az egyik bűnt testesiti meg. Illetve a sorozatban elég fontos szerepet kap minden, ami a miszticizmussal, alkemistákkal kapcsolatos.


Az első rész az, ami megadja a széria hangulatát:

-Az Andrés Bilbao (Pablo Echarri), sztár-ügyvéd, által képviselt cég engedélyt kap arra, hogy épitkezhessen a patagóniai indiánok egyik szenthelyére. Majd a per megnyerése után Spanyolo-ba kell azonnal utaznia, hogy közölhesse a jó hirt az "Atrium" céggel és Logroneses úrral.

- Mariana Estevenez (Paola Krum) még mindig képtelen túl tenni magát az apja váratlan, spanyolországi halálán. A biróság jogi részlegén dolgozik, mint családjogi ügyvéd. Az utolsó napját tölti a munkahelyén - felmond azért, hogy Spanyolo-ba utazhasson nyomozni.

- A nő apja szintén ügyvéd volt, aki az indiánok jogait védte. Az édesanyja pedig a férje halála után furcsán viselkedik, ezért nem maradhat felügyelet nélkül.

- Oscar Nevares Sosa (Lito Cruz) party-t rendez Veronica San Martin-nak (Leticia Bredice), Andrés feleségének a kiállitó termében, ahová meghivja az ügyvédi iroda összes dolgozóját.

    A teremben csak Hieronymus Bosch - A hét főbűn c. festménye látható, vagyis annak egy "játékká átalakitott" másolata. 
    Oscar azzal szórakoztatja el magát és a vendégeket, hogy megkéri az ügyvédjeit, hogy álljanak a festmény elé, majd, mint a szerencsekereket, megforgatja és az megmondja, hogy a szerencsekerék megmutatja, hogy "kiben melyik bűn lakozik".
Illetve a játék végén megkérdezi Veronicát, hogy neki, mint kurátornak, mi a véleménye a képről. Veronica válasza az, hogy "ő a poklot szereti a legjobban, hiszen ott található maga az ördög is, ahogy megkinoz mindenkit, aki bűnt követett el".

Most pedig jöjjön egy kis háttérinformáció magukról a szereplőkről, illetve a sorozatról magáról pontokba szedve.


1) Andres Bilbao, Veronica San Martin és Alma - Pablo Echarri, Leticia Bredice & Maite Lanata

Andres és Veronica hosszú évek óta "boldog" házasságban élnek. Andres sikeres ügyvéd, aki rengeteget dolgozik, de mindent megtenne a feleségéért és a lányáért. A gazdagságért és a feleségéért, még a saját szüleiről és testvéreiről is képes volt teljesen lemondani.

Veronica (Bredice), első pillantásra tökéletes üzletasszony és feleség. Második pillantásra kiderül, hogy komoly pszichologiai próblémái vannak, de mivel sokáig nem hajlandó tudomást venni a gondjairól, ezért szinte lehetetlen segiteni rajta. Antidepresszánsokat kéne szednie, illetve komoly személyiség-zavarral küzd, amit a férje elől - sokáig - nagyon jól sikerül titkolnia.

Alma (Lanata) kettőjük közös lánya, aki talán 9 éves és autista. Alma nem beszél, hanem csak rajzokon keresztül próbál kommunikálni a külvilággal. Ő a sorozatban a legjobb ember ismerő. Onnan lehet tudni, hogy valakiben nem lakozik gonoszság, ha Alma magához képest barátságosan viselkedik a szereplővel.


2) Mariana, Jimena & Silvia Estevez - Paola Krum, Maria Duplaa & Lucrecio Capello


Mariana (Krum) egy forrófejű ügyvéd, aki minden esetben az igazságért küzd. Nem érdekli az, hogy gazdag legyen, csak az, hogy másokon segithessen. Végig az apjának a halálában nyomoz, aki Spanyolo-ban váratlanul elhunyt hónapokkal az első rész előtt. A nyomozása során eljut egy kolostorba Spanyolországban, illetve 7-ágú csillagokat fedez fel mindenfelé. A nyomok arrafele mutatnak, hogy a Nevares Sosa ügyvédi irodának köze lehet az apja halálához. Ezért fogadja el Oscar ajánlatát, és kezd el az irodánál dolgozni, mint ügyvéd.

Jimena (Duplaa) ezzel szemben művészlélek, aki művészettörténetet tanult és abból szeretne megélni. Egy ismerősének köszönhetően sikerül elhelyezkednie, mint Alma (Lanata) kisegitője, amikor az előző "magántanár" felmond a Bilbao-családnak.

Silviának (Capello) látomásai vannak a férje halála óta, állitása szerint a férje üzen neki a túlvilágról. Ez az oka annak, hogy Silvia nem lehet egyedül. Maria Bilbao (Leonor Manso) - Andres anyja - az, akit végül hajlandó maga mellé felfogadni, mint ápoló és társalkodónőt. A két nő közösen tervezgeti a gyerekeik jővőjét. Maria pontosan tudja, hogy Veronica klinikai eset, állitása szerint dolgozott már zárt osztályon, megismeri, ha valaki odavaló. Ezért is vesztek össze évekkel ezelőtt a kisebbik fiával. Egyik nő sem bizik meg Oscarban (Lito Cruz), tudják, hogy a férfiben gonoszság rejtőzik.


5) Szabadkőmüves rendek, hatalom & ősi indián legendák

Arturo Logroneses (Daniel Fanego) az, aki a kolostorban lakik és onnan, vakként, vezeti a Szabadkővűmesek Latin-Amerikai részlegét. A 30. rész magasságára annyi derül ki a "titkos csoportulással" kapcsolatosan, hogy a renden belül különböző alrendek vannak és mindenkinek meg vannak a saját érdekeik.

Az indián földek azért lennének fontosak a szervezetnek, mert a 7-csillag jelzi, hogy Patagónián belül hol találhatóak az ősi szenthelyek, ahol a "kiválasztott" alakot ölt.

Andres megszerzi a "cégnek" az egyik ilyen föld-darabot, de hamar kiderül, hogy a többi föld-területet már valaki más megvette.


De vissza az alrendekhez:

a) Oscar (Cruz) a vezetője az egyik kisebb alrendnek. Nagyobb hatalomról álmodik, ezért megöleti Mariana apját, Marcos Mariani -t (Ricardo Diaz Mourelle) - a társát a jogi irodánál. Ezenkivül felrobbantja a helyet, ahol a kiválasztott-jelöltek és Arturo Logroneses gyülést tartanának.


b) Tomás (Jorge Rivera López) és Santiago (Martin Seefeld), a másik alrendnek a vezetői. Mindkettőjüknek az a feladata, hogy mint külső birálók leszámoljanak a gonosszal a renden belül és kivül.

Santiagonak az lenne a feladata, hogy Mariana és annak családja közelében maradjon, és nyomon kövesse azt, hogy mennyire jönnek rá. De Mariana valóban közel kerül hozzá, és a szakitás után is jó barátok maradnak.


6) Az ügyvédi irodai ügyvédei és azok magánélete

I) David Nevares Sosa (Luciano Cacares)

David Oscar egyetlen fiacskája, akit látszólag semmi sem érdekel. A valóságban David féltékeny az apjára, szeretne mindenről értesülni és mindenben csak az élvezeteket kergeti.

David unatkozik - bárkivel hajlandó összefeküdni egy kis izgalomért. Együttjár a jogi iroda titkárával, de ha arról van szó, akkor prostikkal is bármikor összejön.

A hallgatásáért cserében lefekszik Gretával és annak barátnőjével, illetve Marianaval is többször megpróbál kikezdeni.

Ezenkivül Oscar szeretné a fiát is belevenni az "alakuló" rendbe, de egyenlőre nem úgy tűnik, mintha David túl sokat felfogna a dologból.


II) Greta (Mónica Antonópulos) & Gigi (Paola Kohan)

Gigi ambiciózus ügyvédnő, Mariana előtt ő volt az iroda egyetlen női tagja. Kezdetben úgy tűnik, hogy Mariana-ban csak a vetélytársat látja, de később jóban lesznek.

Greta kettős életet él. Nappal férfiasabb a férfiaknál, éjszaka pedig egy leszbikus nő, aki Gigivel (Kohan) él komoly párkapcsolatban. A 30. részig bezárólag egyedül David (Cacares), Oscar fia, az egyetlen, aki rájön a titkára. Ő a hallgatásáért cserében "összesen" egy édes-hármast kér.

Greta családi hátteréről és múltjáról semmit sem tudni - egyenlőre -, de az biztos, hogy abnormálisan kezeli a pénzzel kapcsolatos dolgokat. Mindent külön széfekben tart és még Gigi-nek se hajlandó kölcsönadni.


III) Roberto (Jorge Suarez) & Lucia (María Carámbula)

Roberto az ügyvédi iroda legrégebbi tagja. Sértőnek tartja azt, hogy Oscar inkább "versenyt hirdetett" a megüresedett pozicióra, ahelyett, hogy a helyet automatikusan neki ajánlotta volna.

Roberto-nak mindene a hatalom utáni sovárgás és az irigykedés, és emiatt a feleségét, Luciát (Carámbula) sem értékeli. Az előrelépés kedvéért hajlandó egy prostituáltal összefeküdni, majd azt rejtegetni csak azért, hogy a fiatal lány megfelelően valljon. A munkahelyi feszültségek odáig vezetnek, hogy Roberto elájul, illetve képtelen lefeküdni a feleségével.

Lucia odaadó, minta feleség, akinek sötét múltja van. Fiatal korábban pénzért, egy barátnőjével közösen beálltak prostituáltnak és egy mára magasrangú képviselőnek ők voltak a kedvenc "lányai". A férfi szeretne újra "szeretőt" csinálni Luciaval, és azzal zsarolja a nőt, hogy mindent elmond Robertonak, ha az nem megfelelően viselkedik. Eddig odáig jutottam el a történetben, hogy Roberto értesül a felesége múltjáról, de ahelyett, hogy elhagyná a nőt, mindent megtesz azért, hogy annak titka ne kerüljön napvilágra.

IV) Octavio (Ludovico di Santo) & Erica (Calu Rivero)

Octavio a csapat legfiatalabb ügyvédje. Gazdag családnak a sarja, aki a szüleivel egyáltalán nem tartja a kapcsolatot. Octavionak problémája van az alkohollal és a drogokkal is, de alapvetően becsületes ember.

Ericaval már több éve házasok, Octavio gyereket szeretne a nőtől, de azt - látszólag - csak a gazdagság érdekli és az, hogy kitanulja, hogy "kell a felső tizezernek viselkedni".

A valóságban Erica mindent meg akar tenni azért, hogy a múltját maga mögött hagyja. Eddig annyi derült csak ki róla, hogy ugyan arról a környékről származik, mint a Bilbao család, de 13 évesen elszökött otthonról. A bátyja elméletileg halálos beteg és börtönben van, Octavio magára vállalja azt, hogy képviseli a bátyjának a védelmét, mégha Erica mindent meg is tesz ez ellen.


7) Eddigi vélemény:

Mivel még csak a sorozat durván egy-negyedénél tartok, ezért végleges vélemény nem alakult ki még bennem.

Eddig a rejtélyek, Andres & Mariana, Greta és Octavio története köt le legjobban. Szándékosan nem irtam túl sokat Oscar (Cruz) és Veronica (Bredice) kapcsolatáról, mert az az igazság, hogy még én sem értem pontosan, hogy miért ilyen közeli barátok és, hogy pontosan milyen közös múlt köti őket össze.

Ugyan ebben a telenovelában mindenki fantasztikusan alakitott, de az tény, hogy Lito Cruz, Leticia Bredice és Maite Lanata játéka még igy is kimagasló.


8 views0 comments
bottom of page