top of page
  • Writer's pictureflorerr

Argentin Telenovellák - Évről - Évre III. 1992

Updated: Mar 9, 2020

Ugyan az argentin sorozatokat és szinészeket sokkal jobban ismerem, igy sincs egyszerű dolgom a régebbi argentin sorozatok összegyűjtésében... Már csak azért sem, mert az argentin sorozatokról soha nem készült teljes összesitett lista, igy innen-onnan kellett összeszednem a '90-es évek telenovelláit, mini-sorozatait és vigjáték-sorozatait. Remélhetőleg a legjelentősebb sorozatokat sikerült megtalálnom.


Hogy mire lehet számitani a bejegyzésekben? Elsősorban a Telefe, El Trece és Canal 9 által leadott sorozatokon fogok végig menni. Megemlitem, hogy remake -e vagy sem, hogy kik a főszereplői, hogy miről szól, illetve azt, hogy nálunk leadták-e. Ezen felül, ha ismerem a szóban forgó telenovellát, akkor bővebben is irok róla.


1) Micaela – 1992, Trece, 180 részes


Otthon le nem adott olasz-argentin co-produkcióról van szó. Jeannette Rodriguez és Jorge Martinez főszereplésével készült.

"Micaela egy fiatal argentin nő, aki Milánóba költözik, egy újságnál fotosként kezd el dolgozni. Az újságnál Sebastiánnal kell együtt dolgozni, egy hires, szintén argentin újságiróval. A férfi házas és egy gyereke van. Kettőjük között a vonzódás azonnal kialakul, de amikor a férfi feleségét a maffia váratlanul megöli, igy kénytelenek külön válni. A férfi visszatér Argentinába, odaköltözik a nagyapjához Benito Morandihoz.


Idővel Micaela is visszatér az országba, miután lejár a szerződése az olasz lapnál. Micaela és Sebastian közösen próbálnak fényt deriteni arra, hogy ki állhatott a gyilkosság hátterében. Azonban a nyomozás váratlan titkokat hoz napvilágra.


2) Antonella – 1992, El trece, 192 részes


Enrique Torres forgatókönyve alapján készült teleregény, Andrea del Boca és Gustavo Bermudez főszereplésével, amit nálunk nem mutattak be.

"A főszerepben Antonella áll, egy fiatal lány, aki szinésznő szeretne lenni. Szülinapi zsúrokon, mint bóhóc dolgozik, itt ismerkedik meg Nicolás-szal is, akiről később kiderül, hogy a nővérének, Nataliának a pasija. Nem sokkal ezután Natalia váratlanul meghal. Antonella meg van róla győződve, hogy a férfi ölte meg a nővérét, igy úgy dönt beépül a gazdagok világába és bosszút áll a férfin."


3) Princesa / Hercegnő - saját / – 1992-'93, Canal 9, 156 részes


Raul Lecoune producer sorozata volt. Főszerepben Maricarmen Regueiro, Gabriel Corrado és Viviana Saccone álltak.

"Daniela Lezama (Maricarmen Regueiro) és Mariana Gastardi (Viviana Saccone) a Bál Királynő cimért versenyeznek a gimnázium utolsó évében. Az iskolaév elején Mariánát megválasztják az iskola királynőjének, Danielat pedig a hercegnőjének. Ez versengést szül a két fiatal között. A helyzetet tovább bonyolitja Marcelo Mastronardi (Gabriel Corrado), az új történelem tanár érkezése az iskolába."


4) Soy Gina / A titokzatos hölgy 2. – 1992/93, Trece, 120 részes


Nálunk '99-ben a Tv2 adta le. A telenovella a "La extrana dama" c. 1989-es telenovella folytatása, amit annak idején szintén leadtak nálunk. Főszerepben ismételten Luisa Kuliok és Jorge Martinez voltak láthatóak.

"A történet azzal kezdődik, hogy Gina és Marcelo legyőzvén az akadályokat házasodni készülnek. A polgári esküvőt követően Gina nagy vallásosságából híven Rómában akarja kimondani egyházi esküvő formájában az igent, de tragédia történik: a luxusóceánjáró melyen utaznak hajótörést szenved. Mindeközben egy másik tragédia is történik, a lánya Fiamma, meghal szülés közben Rómában. Fiamma férje, Aldo ennek következtében visszafordíthatatlannak tűnő depresszióba esik. Marcelot kimentik a tengerből, de komoly szemsérülést szerez, amely miatt gyakran látási problémáktól szenved, Ginat pedig az óceán habjai Uruguaynal vetik partra, ahol egy furcsa család találja és menti meg az amnéziás nőt, ahonnét egy égi látásnak köszönhetően Ginat az elképzelései egy árvaházhoz vezetik, hogy segítsen a kétségbeesett, mély fájdalmat átélő gyerekeken." (forrás)


5) Mi otro yo / A másik énem - saját / – 1992, Trece


Erről a sorozatról csak egy előzetest találtam, semmi mást. Illetve azt tudom, hogy Ricardo Darin állt a főszerepben.

6) Amores / Szerelmek - saját / – 1992, Telefe, Unitario, 24 rész

Mivel Telefe sorozatról van szó, igy az Összes rész megtekinthető online tisztességes minőségben.

Rövid sorozatról van szó, amelyet teljes egészében Alejandro Doria rendezett és Telefén sugározták. Az unitarioban feltűntek olyan szinészek, mint Graciela Dufau, Selva Alemán, Lito Cruz, Jorge Marrale és Cecilia Roth. Minden egyes rész más történetet mesélt el - beleértve családi drámákat, tiltott szerelmeket, romlott barátságokat és megcsalásokat."


7) Zona de riesgo / Veszélyes övezet - saját / – 1992/93, unitario, 83 rész (6 évadra lebontva)


Jorge Maestro és Sergio Vainman készitették ezt a rövid sorozatot, amely 6 13 epizódos részre lett leosztva. A részekben volt szó olyan témákról is, mint a drogok, a korrupció, a hűtlenség és homoszexualitás. A sorozatnak egészen modern felfogása volt a '90-es évek elejéhez képest. Ezért talán nem is meglepő, hogy az unitariot legalább 4 Martin Fierro dijra is jelölték a következő évben.

"Roberto és Julián egy export árukkal foglalkozó cégnél dolgoznak és évek óta hajtanak végre korrupt üzleteket is a cég égisze alatt. Roberto (Rodolfo Ranni) munkamániás, elvált és évek óta most készülne nyaralni menni a barátnőjével. Julián (Gerardo Romano) pedig egy erőszakos drog-függő, aki rendszerint veri a feleségét (Esther Goris). A két férfi barátsága akkor romlik meg, amikor Robertot megteszik Julián főnőkévé, ezzel megnehezitve annak sötét üzelmeit. Ettől a pillanattól kezdve Julián mindenáron bosszút akar állni a férfin azzal, hogy leleplezi a cégen belül korrupciót. Mindeközben a férfi felesége viszonyt kezd Robertoval."


8) Brigada Cola – 1992/94, Telefe


Mivel Telefe sorozatról van szó, igy a 3 évad Összes rész megtekinthető online tisztességes minőségben.


Egy hetente egyszer adott telekomédiáról van szó, amit 3 éven keresztül vetitettek. Az első két évben Guillermo Francella állt a főszerepben, majd az utolsó évadban Emilio Disi és Fernando Lúpiz vették át a helyét.


(A sorozat leirása engem minimálisan a Rendőrakadémia c. amerikai filmsorozat alapötletére emlékeztet...)


A sorozat elsősorban a fiataloknál volt népszerű, igy nem meglepő, hogy a sorozatból még szindarab is készült, amit a téli szünetben, alias június és augusztus között adtak elő az Opera Szinházban.

"A rendőrség egy elit osztaga, akik Oficial Francachella vezetése alátartóznak, harcol veszélyes bűnőzők ellen - modern technológiákat, harcművészetet és a tagjaik ügyetlenségét felhasználva."


23 views0 comments
bottom of page