top of page
  • Writer's pictureflorerr

Argentin Telenovellák - Évről-évre I. 1990

Updated: Mar 9, 2020

Ugyan az argentin sorozatokat és szinészeket sokkal jobban ismerem, igy sincs egyszerű dolgom a régebbi argentin sorozatok összegyűjtésében... Már csak azért sem, mert az argentin sorozatokról soha nem készült teljes összesitett lista, igy innen-onnan kellett összeszednem a '90-es évek telenovelláit, mini-sorozatait és vigjáték-sorozatait. Remélhetőleg a legjelentősebb sorozatokat sikerült megtalálnom.

Hogy mire lehet számitani a bejegyzésekben? Elsősorban a Telefe, El Trece és Canal 9 által leadott sorozatokon fogok végig menni. Megemlitem, hogy remake -e vagy sem, hogy kik a főszereplői, hogy miről szól, illetve azt, hogy nálunk leadták-e. Ezen felül, ha ismerem a szóban forgó telenovellát, akkor bővebben is irok róla.


1) Amándote II / Szeretni téged II - saját / – 1990, Telefe, 150 rész

A spin-offja az 1988-as Amándote c. sorozatnak, amelyben Arnaldo André - egy paraguay-i szinész - és Carolina López - egy venezuelai szinésznő voltak a főszereplők.

A folytatás története többé-kevésbé megegyezett az eredeti '88-as változattal. A folytatás nem volt olyan népszerű, mint az eredeti, illetve nálunk se adták le a sorozatot.

"A történet ott folytatódik, ahol az eredeti sorozat véget ért. Martin a barátjával, Paolo-val közösen visszatér Mar del Plataba, hogy pihenjen kicsit és, hogy túl tegye magát a Carolinával való szakitásán. Mindeközben az apja meghivja a keresztlányát, Clarát, és annak húgát is nyaralni. Martin nem számit arra, hogy a vendégek már nem kislányok. Először csak kihivást látt a fiatal lányban, de szép lassan beleszeret a nőbe."


2) Atreverse – 1990 & 1991, Telefe, 34 rész

Ez egy mini-sorozat (unitario) volt, amelyben minden rész 1 órás volt és egymástól független külön álló történeteket mesélt el. Mind a 34 részt Alejandro Doria rendezte. Szerencsére pár évvel ezelőtt a csatorna 30. évfordulója kapcsán az összes részt feltették Youtube-ra.

Az unitario 11 jelölést kapott a '90-es Martin Fierro dijátadón, amelyből 5öt meg is nyert: Legjobb Műsör, Legjobb rendező, Legjobb szinész - Miguel Angel Solá; Legjobb szinésznő - Alicia Bruzzo és Legjobb visszatérő szinész - Arturo Maly.


3) Pobre diabla / Szegény ördög - saját / - 1990 - '91, 120 rész


Nálunk ezt a sorozatot nem adták le. Pontosabban ezt a változatot nem, de erről majd később.


A telenovella eredetileg Delia Fiallo, egy kubai forgatókönyviró fejéből pattant ki és '73-ban Argentinában el is készült belőle a telenovella.


Az eredeti verziót Alejandro Doria rendezte és Soledad Silveyra, Arnaldo André és China Zorrilla voltak a főszereplők. Nálunk Soledad neve A szerelem rabjai c. jóval későbbi sorozatból lehet ismerős páraknak.


De térjünk vissza a '90-es feldolgozásra: Jeannette Rodriguez és Osvaldo Laport bújtak Marcela Morelli és Ariel Mejia-Guzmán bőrébe.


Azt nem tudom, hogy ez a változat túl szárnyalta-e a '73as eredeti nézettségi adatait, de az biztos, hogy több csatorna is megvette/leadta annak idején.


Mielőtt leirnám a sorozat történetét, még annyit megemlitenék, hogy a '73-as eredeti ötletből készült még egy remake. Még pedig egy perui feldolgozás, amit közvetlenül az ezredforduló után kezdtek el adni. Ez az a változat, amit nálunk Fiorella néven leadtak.

"Marcela egy csinos, szegény sorsból származó fiatal lány beleszeret egy nála jóval idősebb gazdag férfibe, aki halálos beteg. Nem sokkal az esküvő után a férfi meghal és a lányra marad az örökség fele. A lányt mindenki "Szegény ördög"-ként emlegeti, mert az hiszik, hogy csak érdekből ment hozzá a férfihez.


Az örökség másik fele Ariel-nél köt ki, a férfi fattyú gyerekénél. Marcela és Ariel kénytelenek együtt döntéseket hozni, és szép lassan átalakul a kapcsolatuk."


4) Quiero gritar que te amo / El akarom orditani, hogy szeretlek - saját/ – 1990-es gyártású 2 órás mini sorozat.


Az ötlet és kivitelezés Corin Tellado spanyol producer/iró-nak köszönhető. Ez volt Andrea Del Boca és Gustavo Bermudez első közös szereplése. A közös jeleneteik egytől-egyig végignézhetőek online.

"Charo egy fiatal nő, aki úgy dönt vakációra van szüksége. Véletlenül egy San Valentin-i faluban köt ki, ahol pár napot kiván eltölteni. Itt ismerkedik meg Marioval, aki fogadást köt egy barátjával azt illetően, hogy megfekteti a lányt. Telnek a napok és a két fiatal szép lassan egymásba szeret. Amikor Charo értesül a fogadásról, búcsú nélkül maga mögött hagyja a falut.

8 évvel később folytatódik a történet: Charo egy sikeres doktornő, aki egyedül neveli a fiát. Mario a beteg apját kiséri el az orvosnőhöz és meglepődik az doktor kilétén. Ugyan kezdetben nem akarja végig hallgatni a férfit, de végül hisz neki és kibékülnek, majd össze is házasodnak."


5) Una voz en el telefono / Egy hang a telefonban - saját/ - 1990 - '91, Canal 9


A főszerepben Raul Taibo és Carolina Papaleo álltak. A sorozat egy 50-es évekbeli, argentin rádió-novella első argentin feldolgozása.


A telenovella, annyira népszerű volt, hogy többször ki kellett bőviteni menet közben a forgatókönyvét, illetve az év novellájának járó Martin Fierro dijat is "hazavitte".


Az argentin feldolgozáson kivül készült még egy kolumbiai változat is 1956-ban "El 0597 está ocupado" cimen. A '60-as években készült egy brazil remake is, illetve '97-ben megszületett a Televisa változat is "Alguna vez tendremos alas" - Egy nap szárnyaink lesznek cimmel. (A braziloknál '99-ben is feldolgozták a sorozatot Louca Paixao cimen.)

Ahogy elnéztem nálunk egyik verzió sem került bemutatásra.

"Lautaro Lamas egy ismert és sikeres zeneszerző. Egy nap tragédia éri: a felesége váratlanul elhuny és kénytelen egyedül nevelni a kislányát. A gyereknevelésben segitségére van az apja és a sógornője is. Ennek ellenére a férfi kezdetben képtelen megbirkozni a teherrel: ivásba és nőzésbe menekül. Idővel (és segitséggel) sikerül megszabadulnia az alkoholtól és javitani a lányával való kapcsolatán.


Ana Oromi, egy kiskorú (majdnem felnőtt gondolom) lány, akit olyan bűntényért csuktak le, amit nem ő követett el. Egy javitóintézetbe kerül, ahol 'telefonos'-nak osztják be és igy kezd el a férfivel beszélgetni."


6) Amigos son los amigos / A barátok barátok maradnak - saját / - 1990- 93, Telefe & Canal 9, 113 részes


Egy dráma-vigjáték sorozatról van szó, amelynek Carlos Calvo és Pablo Rago voltak a főszereplői. Ezenkivül még két érdekessége volt a sorozatnak: heti egyszer adták & a Queen Friends will be friends volt az eredeti főcime. Szerencsére ezt a sorozatot is feltették teljes hosszábban youtube-ra.

"Carlin Cantoni (Carlos Calvo) egy 30as éveiben járó sofőr, aki baráti alapon kibérel egy lakást az egyik hölgy-ismerősétől, Luciana-tól "pár napra". A pár napból hosszabb idő lesz. Majd egy nap megismerkedik Luciana 18 éves fiával, Pablo-val, aki szintén beköltözik a lakásba, mint "társbérlő".


Idővel legjobb barátokká válnak, életkortól függetlenül képesek egymásnak segiteni és tanácsokat adni a mindennapi életben."


31 views0 comments
bottom of page