top of page
  • Writer's pictureflorerr

Argentin Telenovellák - Évről-Évre II. 1991

Updated: Mar 9, 2020

Ugyan az argentin sorozatokat és szinészeket sokkal jobban ismerem, igy sincs egyszerű dolgom a régebbi argentin sorozatok összegyűjtésében... Már csak azért sem, mert az argentin sorozatokról soha nem készült teljes összesitett lista, igy innen-onnan kellett összeszednem a '90-es évek telenovelláit, mini-sorozatait és vigjáték-sorozatait. Remélhetőleg a legjelentősebb sorozatokat sikerült megtalálnom.

Hogy mire lehet számitani a bejegyzésekben? Elsősorban a Telefe, El Trece és Canal 9 által leadott sorozatokon fogok végig menni. Megemlitem, hogy remake -e vagy sem, hogy kik a főszereplői, hogy miről szól, illetve azt, hogy nálunk leadták-e. Ezen felül, ha ismerem a szóban forgó telenovellát, akkor bővebben is irok róla.


1) Celeste – Canal 13, 1991, 172 rész


Enrique Torres és José Nicolás dolgozták fel Olga Ruilópez kubai születésű forgatókönyviró egyik történetét.


Andrea del Boca & Gustavo Bermudez voltak a sorozat főszereplői. A korszakhoz képest szokatlanul a telenovella érintőlegesen beszélt a homoszexualitásról és a HIV-virusról is. (Én sajnos szinte semmit se láttam belőle, hiába adták le '98-ban nálunk is.) A sorozat első évada itt található meg (sajnos nem minden részt enged megnézni)

Otthon 1998-ban adták le először a szériát, utoljára pedig 2001-ben ismételték meg.


'93-ban a telenovellának lett egy folytatása is, ugyan azokkal a szereplőkkel. A folytatást - Celeste siempre Celeste / Celeste, mindörökké Celeste - saját / a Telefe műsorán sugározták és nálunk már nem került leadásra. A folytatás 180 részes és itt fent van az összes része.

"Celeste egy szegény lány, aki egy panzióban dolgozik és sokat szenved édesanyja, Lucia halálos betegsége miatt. Egy nap azonban megismerkedik Franco-val és felfedezi a szerelmet. Elhatározzák, hogy ületnek egy fát, majd másnap a fánál örök szerelmet akarnak fogadni egymásnak. Celeste azonban nem tud elmenni a randevúra, mert édesanyja haldoklik, Franco pedig azt hiszi, a lány átverte õt. A lány anyja halála után új életet akar kezdeni, szolgálóként keresve kenyerét a Visconti házban. Az állásra anyja legjobb barátnõje, Aida ajánlotta, aki a házvezetõnõ. Ott fedezi fel Celeste, hogy Franco a ház asszonyának, Teresa-nak a fia. Fájdalmának múlásával nem tudja nem szeretni a férfit, aki megbocsát neki. Kapcsolatuk csodásan beteljesül, amíg egy nap fel nem fedezik a titkot, amit Lucía egész életében õrzött: Leandro, Franco állítólagos apja egyben Celeste édesapja is. Ettõl a pillanattól fogva új konfliktusok élednek, és a fõszereplõk sokat szenvednek, amig végül minden tisztázódik és boldogan élhetnek tovább. (forrás)"


2) El arbol azul / A kék fa - saját / – 1991 - '92, El Trece, 200 részes


Otthon nem. Ifjúsági sorozat Mónica Gonzaga, Antonio Caride és Carlos Munoz felnőtt szinészek, és Natalia Naguel, Guido Kaczka és Belén Blanco gyerekszinészek főszereplésével.

Televisa 1998 - Una luz en el camino / Egy fény az úton - saját / Mariana Botas, Veronica Merchant és Guillermo Capetillo főszereplésével.

"Egy csapatnyi, középosztálybeli fiatalt összeköt az, hogy egy negyedben laknak és egy iskolába is járnak. Mind különböző családi háttérből valóak, de a varázslatos kék fa rejtélye csapattá formálja őket. Barátságok, szerelmek és családi sorsok kerülnek ebben az ifjúsági komédiában bemutatásra."


3) Manuela – 91, Trece, 228 részes


Otthon nem. A sorozat érdekes keveréke egy '78-es brazil telenovellának - A Sucessora - nak, a Rebecca c. 1938-as regénynek és Az opera ház fantomja c. 1910-es regénynek.


A főszerepben Grecia Colmenares, Jorge Martinez, Gabriel Corrado és Silvia Kutika álltak.


A sorozatra nyomokban hasonlitó rész- feldolgozások:

  • Perui sorozat, 1999 - Isabella, mujer enamorada / Isabella, egy szerelmes nő - saját / Ana Colchero és Christian Meier főszereplésével. A széria A Sucessora c. telenovella remake-je volt.

  • Televisa, 1999 - Infierno en el paraiso / Pokol az édenben - saját / - Alicia Machado és Juan Ferrara főszereplésével. A telenovellá a Rebecca c. regényt dolgozta fel.

"A telenovella két testvér konfrontációját meséli el. Manuela és Isabel féltestvérek. Isabel tiltott kapcsolatból fogant és Argentinában Madame Guerrero, egy vagyonos asszony nevelte fel. Bernarda, a lány igazi anyja szobalányként dolgozik a Guerrero családnál. Manuela, Isabel 10 évvel fiatalabb féltestvére pedig egy argentin falucskában nő fel. A két testvér a hajszinűket leszámitva egymás kiköpött hasonmásai.


A testvérek ugyanabba a férfibe szeretnek bele. Fernando Isabel férje, de amikor a nő váratlanul vizbe fullad és nyomtalanul eltűnik a férfi megismerkedik a szintén ott nyaraló Manuelával. A férfi idővel elveszi Manuelát feleségül és közösen beköltöznek a villába. Manuelának rossz érzései vannak a villában lakva, úgy érzi, mintha valaki rejtve szemmel tartaná őt."


4) Buenos Aires, háblame de amor / Buenos Aires, mesélj a szerelemről - saját / – 91, Canal 7


Nora Cárpena és Ricardo Darin főszereplésével készült a sorozat. A főcimet Valeria Lynch énekelte fel. Sajnos sejtésem sincs, hogy hány részes lehetett a telenovella... Annyi biztos, hogy jelölték az "Év telenovellája" dijra.

"Az ifjú Bruno Santoro (Ricardo Darìn) újságiróként dolgozik egy televiziós csatornánál. Veszélyesen közeli kapcsolatba kerül Cecilia Dalton-nal (Nora Càrpena), a csatorna tulajdonosával és annak lányával Inés-szel (Lucina Gil Marquez). A telenovella ennek a három embernek az életét meséli el és azt, hogy a végzet miként egyesiti őket, a munkában és az érzelmekben. Bruno, Cecilia és Inés szerelmi kapcsolata rengeteg problémát és komplikációt szül. Betekintést kapunk a politikusok világába, korrupcióba és a televizió árnyoldalaiba."


5) Regalo del cielo / Ajándék az égből - saját / – 91, Canal 9, 190 részes


Telekomédia Alejandro Romay ötlete és forgatókönyve alapján. A főszerepben Pablo Alarcón, Germán Kraus, Patricia Palmer és Arturo Bonin álltak.

"Antonio Saldívar (Pablo Alarcón) egy sikeres üzletember. Egyetlen fia egy szintén sikeres üzletembernek, Renato Saldívar-nak (Maurice Jouvet); közösen vezetik a családi textil üzemet, egészen addig, mig szerencsétlenség nem éri a családot. Antonio váratlanul balesetet szenved és életét vesziti. Úton a túlvilág felé megtudja, hogy pontosan mi is történt valójában. Antonio a Menny kapujában alkut köt Istennel: visszatérhet a Földre, de csak a kisfiával (Pedro Aragona) kommunikálhat. De a dolgokat egy féltékeny angyal, Gaspar (Raúl Rossi) is megneheziti."


6) Cosecharás tu siembra / Azt aratándja is - saját /– 91/92, Canal 9, 120 részes


2 dijat nyert köztük "Az év telenovellájának" járó dijat is. Luisa Kuliok és Osvaldo Laport főszereplésével készült. Ismételten olyan sorozatról van szó, amit teljességében feltették youtube-re, mégha az első pár rész olaszul beszél.

"A történet a '30-as évek Sziciliájában játszódik és a főszerepben Giuliana és Luca állnak, akik belekeverednek a helyi maffia hatalmi harcaiba.

Giuliana a környék legbefolyásosabb emberének a lánya. Luca szülei pedig gyilkosságban veszitették el az életüket, Cármine Spadaro, Giuliana apja rendelte el a megölésüket.

A két fiatalt a végzett egyesiti, nem állhat az útjukba se gyilkosságok, se balszerencsék egész sorozata. Egy időre kénytelenek külön válni, majd Buenos Aires-ben onnan folytatják, ahol Sziciliában abbahagyták. Idővel azonban úgy döntenek, mégis csak visszatérnek a szülöföldjükre, ahol kénytelenek szembesülni azzal, hogy az ottani helyzet nem változott jobbá."


7) La banda del Golden Rocket / A Golden Rocket bandája - saját /– 91/93, El Trece, 95 részes


Ifjúsági telekomédia. Diego Torres, Adrián Suar és Fabián Vena főszereplésével.


Érdekességek:

  • Adrián Suar és az első felesége, Araceli Gonzalez ebben a sorozatban ismerkedtek meg (és kezdtek el járni.) A sorozaton belül is egy párt alkottak.

  • Eleonora Wexler ebben a sorozatban dolgozott először együtt Diego Torres-szel.

  • A sorozat 20 évfordulóját megünnepelve a három szinész egy sketch erejéig összeállt.

"Adrián, egy olyan fiatal, aki kicsit félénk és mindig, mindent helyesen cselekszik. Nagyon rendszerető srác, aki a szülevel és húgával lakik együtt. Fabián, egy árvagyerek, aki vidéken a nagyszüleivel lakik együtt. Kissé sajátos humorérzéke van és szereti megmondaná másoknak, hogy mit tegyenek. Diego pedig az ország déli részén él az apjával egyedül, de felköltözik a fővárosba szerencsét próbálni. Diego zenész, aki arról álmodik, hogy egy nap saját lemeze lesz. Ők hárman unokatestvérek, akik gyerekkoruk óta nem látták egymást. Amikor a nagyapjuk meghal, a nagymama (Nelly Beltrán) mind3uknak levelet küld, mert szeretné, ha mindhárman egyszerre értesülnének a nagyapjuk végrendeletéről. Rájuk hagyta az autóját, egy Golden Rocket tipusú autót. A három unokatestvér összeveszik azon, hogy kinél maradjon az autó. Végül úgy döntenek, hogy közösen felköltöznek a fővárosba és felváltva használják az autót. A városban apránként feléled a gyerekkori barátság hármuk között, hiszen mindhárman hasonló helyzetekbe keverednek bele. Idővel Pablo (Germán Palacios), az unokatestvérük, is csatlakozik hozzájuk, és négyen megalkotják a Golden Rocket zenekart."


8) Grande Pá! / Nagy vagy, apu! - saját/– 91/94, Telefe, 174 részes


Arturo Puig és Maria Leal főszereplésével készült a sorozat. Eredetileg csak '91-en nyarán ment volna a sorozat, de akkora sikert aratott, hogy végül 4 évadot élt meg. A telenovella összes része fent van youtube-on.


Feldolgozások:

  1. Brazil változat - azonos cimmel 1991-ben

  2. Portugál remake - Super Pai / Szuper Apu - saját / cimen 2000-ben

  3. Ecuadori feldolgozás - 2007 - Súper Papá cimmel.

  4. Kolumbiai változat - 2008 - Súpár pá cimmel.

Egyik se érte utol az eredeti se népszerűségben, se az évadok számában.

"A telenovella egy özvegy apukáról és a három lányáról szól, és arról hogyan talál rá újra a szerelem az apukára."


9) La familia Benvenuto / A Benvenuto család - saját /– 91/95, Telefe, 200 részes


Egy telekomédiáról van szó, amelynek Guillermo Francella volt a főszereplője. A sorozat nyomokban a szintén argentin Los Campanelli / A Campanelli család - saját / c. '70-es évekbeli telekomédiára hasonlit.

1994-ben a sorozat 3 dijat is nyert a Martin Fierro dijátadón, köztük a Legjobb Telekomédiának járó dijat is.


550 views0 comments
bottom of page