top of page
  • Writer's pictureflorerr

Produkciós irodák és sorozataik I. Cris Morena Group

Updated: Mar 9, 2020

Már egy ideje gondolkozom azon, hogy irok egy-egy producer/produkciós iroda sorozatairól részeletesebben. Szerintem sokat elárul egy-egy producerről, hogy évről-évre milyen sorozatokat gyártanak, illetve az, hogy kikkel szeretnek többször együtt dolgozni.


Előbb a sorozatokat veszem végig időrendi sorrendben, majd a végén irok összegzést a hasonlóságokról.


Elsőre a Cris Morena Group sorozatairól fogok irni: ezeket az elsősorban ifjúsági telenovellákat, mint a tenyeremet ismerem, igy nem nehéz irnom róluk. Előljáróban még annyit, hogy Cris irta a sorozatai 90 százalékához a zenéket Cristina Giacomo "álnéven... Alias az igazi neve alatt...

0) A Verano del '98 (Végtelen nyár) c. telenovelláról már egy korábbi cikkben irtam, ahol összehasonlitottam azt a Dawson és a haverokkal, igy nem ismételném magamat. Plusz ez a sorozat csak félig tekinthető Cris Morena sorozatnak, hiszen ő csak az alapötletet adta (lopta el), dalokat irt és a szinészek beválogatásában vett részt.


1a) Chiquititas 1995 között 2001 - Telefe

A történet végig egy árvaházban játszódik; kezdetben csak lány-lakókkal, majd később koedukált körülmények között. Kalandokkal, csinyekkel, szerelmekkel és gonoszokkal teli telenovelláról van szó.

A sorozat legfőbb főszereplője Belen (Romina Yan), aki ugyan nem minden évadban szerepel, mégis minden ő körülötte forog. Belen az első 4 évad alatt 4 pasival jár, minden évadra egy hiresebb szinész jutott. Végül Facundo Arana karaktere mellett kötött ki: a szerelmük esküvővel ért véget. (Közvetlenül utána bújt Facundo Ivo bőrébe...)

A hét évad alatt rengeteg szinész fordult meg az "árvaház életében", ezenkivül rengeteg szinész kapott ebben a sorozatban először szerepet. A teljesség igénye nélkül: Diego Mesaglia, Camila Bordonoba, Agustina Cherri, Agustin Sierra, Benjamin Rojas, Luisana Lopilato és Felipe Colombo. Illetve az akkor (még) kevésbé ismert szinészek közül: Fernan Mirás, Pablo Echarri, Facundo Arana, Romina Gaetani és Guido Kaczka.


A 7 évadhoz és több, mint 500 részhez még 7 évadnyi Gran Rex szinházi előadás is hozzátartozik. A mai napig egyik CM legsikeresebb sorozatainak, de erről majd később...


1b) Chiquititas - Rincon De luz; A film - 2001

A filmben Facundo Arana és Romina Yan mellett az utolsó pár évad legnépszerűbb karakterei láthatóak. A filmet a 7 évad ismerete nélkül is meg lehet nézni, hiszen a történetnek nincs olyan sok köze a sorozathoz.

Engem személy szerint mindig megmosolyogtat a film. Könnyed, vidám zenés vigjáték, ami bármikor újra nézhető és különösebb nyelvtudást sem igényel.

2) Rincon de Luz - 2003 - Canal 9 & America Tv

Tudom, hogy időben a Rebelde Way indult korábban, de témáját tekintve a Rincon de luz szinte közvetlen folytatása a Chiquititas történetének.

Ismételten egy árvaházról és annak lakóiról van szó. A főszerepben Soledad "La Sole" Pastorutti és Guido Kaczka álltak. Az árvákat pedig olyan frissen felfedezett szinészek játszották, mint: Lali Esposito, Euge Suarez, Cande Vetrano, Yeyo di Gregorio vagy Gaston Soffriti.

Ugyan ez is egy zenés telenovella volt, de az argentin gazdasági válság miatt csak Izraelben léptek fel a főszereplők. A dalokat itt is egytől-egyig CM szerezte és a Sony Music adta ki őket.


3a) Rebelde Way - 2002-'03 - Canal 9 & America 2

Erről a sorozatról (is) irtam már külön, illetve az első pár rész ismertetőjét is megirtam.

Az Elite Way magániskola tanulóinak az életét mutatja be a telenovella. A történet Mia, Marizza, Pablo és Manuel kapcsolataira és barátságaira épit. Mind a négyen különbőző háttérből származnak, de az iskola és a közösen átélt történések szépen lassan összekovácsolják őket.

Elég sok kényes témát érint a sorozat: van szó családon belüli erőszakról, bullying-ról, bulémiáról, illetve a hatalommal való visszaélés is elég nagy hangsúlyt kap a sorozat alatt.


Ez egyike CM mai napig legsikeresebb sorozatainak, amelyből jó pár remake is készült. A sorozat első évadából még "Rebelde Way" cimen Gran Rex-es szinházi előadás is készült. A sorozatból nőtte ki az Erreway c. zenekar is - ami 2002 és 2005 között aktivan turnézott.


3b) 4 Caminos - 2004

A sorozat bejefezése után pár évvel játszódik, a sorozat ismerete nélkül is élvezhető. (Irtam már róla kritikát, igy nem ismételném magamat...)

4) Floricienta - 2004 -'05 - El Trece (majd jóval később Telefe)

Szintén irtam róla kritikát.

CM legnézettebb sorozata, amely Flor az árvalány történetét meséli el a gazdagok világában. Gyakorlatilag egy modernkori tündérmesének is felfogható.

A sorozat egy nagy házban játszódik; gazdagok, szegények, árvák és félárvák felvonultatásával. Egyike azon telenovelláknak, ahol a "jóknak" igen csak rögös uton kell átmenniük a happy-end eléréséhez.

A sorozat mind2 évadából készült Gran Rex előadás, melyek a telenovella ismerete nélkül is élvezhetőek. Ezenkivül a szereplők - Juan Gil Navarro-val közösen 2006-ban felléptek Latin-Amerika szerte.


5) Alma Pirata - 2006 - Telefe

Ez az első sorozata, ami nem egy árvaház vagy egy család történetét meséli el. Az Alma Pirata - Kalózlélek - három gyerekkori barát élete körül forog, akik egyszerre vesztették el az apjukat. A szüleik a "La Liga" tagjai voltak és az emberi igazságtalanságok ellen küzdöttek.

A három gyerekkori barát pénzért cserében elvállalják Charlie (Julia Calvo) ajánlatát, hogy megkeressék az Alma nevű drágakövet. (Nem tudják, mibe vágnak bele...)

Főszerepben Benjamin Rojas, Mariano Martinez, Fabian Mazzei, Nicolas Vazquez, Luisana Lopilato, Isabel Macedo és Elsa Pinella álltak.


6) Amor Mio - 2005 - Telefe

Családi vigjáték sorozat Romina Yan és Damian de Santos főszereplésével. Sajnos fél résznél többet nem láttam belőle. Azt tudom, hogy a két főszereplő egymás szöges ellentéte. Ha jól tudom ebből a sorozatból is készült pár feldolgozás.

7) Chiquititas Sin Fin - 2006 - Telefe

Mint, ahogy a ciméből is következik ez a '95-ös Chiquititas 2006-as feldolgozása / folytatása teljesen új szereplőkkel. Ez volt Peter Lanzani első sorozata, illetve ekkor jött össze először Lali Espositoval és született meg a "Laliter"fanklub.

8) Casi Angeles - 2007 - '10 - Telefe

A sorozat eredetileg a Chiquititas és a Floricienta telenovellák keverékeként indult, de végül önálló történetté alakult át.

Adott egy villa, ami félig árvaházként müködik és két naiv fiatal felnőtt, aki szeretne javitani a fiatalok életén. A villából később iskola lesz, majd bentlakásos iskola. A kamaszokból pedig felnőttek.

Szerelmek, drámák, emberi sorsok, rejtélyek, küzdelem a gonoszság és az igazságtalanság ellen.


9) B&B: Bella y bestia - 2008 - Telefe

Bizonyos szintig ez a telenovella az Amor Mio újra-gondolásaként is felfogható. Ismét Romina Yan és Damian de Santos voltak a főszereplők, mint egymás szöges ellentétei. Csak most Damian egy rockert alakitott, mig Romina balettost, akiknek közösen kellett üzemeltetniük egy zene & tánc iskolát (ha jól emlékszem...)

Cris utolsó sorozata: 40 rész 2 évadra lebontva. A telenovella a jelenben játszódik és a világ végéről szól. Főszerepben: Peter Lanzani, Pablo Martinez, Oriana Sabatini, Julian Serrano, Valentina Zenera, Boy Olmi, Mercedes Funes és Tomy Dunster.


Egy nőcsábászon, egy bűnőzőn, egy tolvajon, egy önkép zavaros énekesnőn, egy kipécézőn és annak áldozatán múlik az univerzum sorsa.

Adott 6 fiatal, akik kapnak egy második lehetőséget az "élettől". Mindenki kap egy segitőtársat maga mellé, egy "őrangyalt" és egy határidőt, amig változást érhetnek el, ha meg akarják menteni magukat (és a világot).


II) Összegzés

CM sorozatai gyakran indulnak ki hasonló alapötletekből. Árvák és félárvák majdnem minden általa alkotott telenovellában szerepelnek. A misztikum is valamilyen formában (szinte) mindig szerepet kap. Belen egy földre szállt angyal volt (Chiquititas); Flornak saját tündérei voltak (Csacska Angyal).

Az Alma Pirata volt Cris első sorozata, ahol Leo Calderon irta a forgatókönyvet. Cris és Leo elég jól kijöhetnek egymással, hiszen 3 sorozaton (is) közösen dolgoztak: Alma Pirata, Casi Angeles és Aliados. Igy ebben a három alapvetően fiataloknak szóló sorozatban rengeteg hasonlóság és párhuzam figyelhető meg.

Az Amor Mio és a B & B c. sitcom-szerű telenovellákat Cris a lányára, Rominára gondolva alkotta meg. A két sorozatból az látszik nyilvánvalóan, hogy Romina az édesanyjához hasonlóan perfekcionista beállitottságú lehetett.


Szinészek tekintetében CM-nek is, mint sok más producernek meg voltak a kedvencei. A rekordot Agustin Sierra tartja, akik összesen 8 CM által készitett sorozatban tűnt, hol kisebb, hol nagyobb szerepekben. Őt követi Benjamin Rojas (5); Lali Esposito (4); Romina Yan (4); Cande Vetrano (4); Yeyo di Gregorio (4); Mercedes Funes (4); Tomy Dunster (3); Peter Lanzani (3), Felipe Colombo (3) és Camila Bordonaba (3).


18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page