top of page
  • Writer's pictureflorerr

Őt mégis miért utálják VI. Juan Darthes

Updated: Mar 11, 2020

Előre megjegyzem, hogy nehéz erről a szinészről irnom. Aki nagyjából ismeri az argentin bulvár hireket, tisztában lehet vele, hogy miért számit kényes témának a szinész. Mindenesetre szeretném azokkal is megosztani az argentin sajtó/szinészvilágnak az árny oldalait, akik nem beszélnek spanyolul.

Ki az? Juan Darthes argentin szinész. Ahogy elnéztem Braziliában született eredetileg.

Honnan ismerem? A Dulce Amor c. sorozatban láttam. Ezenkivül tudom, hogy szerepelt rengeteg egyéb, mindenféle témájú telenovellában is. Nálunk csak a Por siempre mujercitas (Mindörökké nők) c. 90-es években leadott sorozatból ismerheti az idősebb generáció.

S akkor mégis miért utálják? Az egész 2012-ben kezdődött, amikor Calu Rivero beperelte a kollégáját azért, mert az szexuálisan molesztálta. A vádat akkoriban más nem követte, a szinésznő kiszállt a sorozatból, Indiába utazott regenerálodni, Juan pedig folytatta a forgatásokat másik szinésznő mellett. Én bevallom őszintén el is feledkeztem az ügyről egészen 2017-ig, amikor az amerikai #MeToo mozgalom hatására Argentinában is felerősödtek a feminista/szexuális bántalmazás elleni felszólalások.

Több másik szinésznő is beállt Calu "mögé" a szinész ellenében. Azt nem tudom pontosan, hogy mikor és hogyan de a biróság a szinésznők javára döntött és Juant elitélték a viselkedése miatt.

Saját vélemény: 1) Először is elnézve az argentin sorozatokat, ahol általában elég kemények a történetek és a szinészek is igen nagy átéléssel játszanak, annyira nem lep meg, hogy a "határok összemosodtak". 2) Másrészről a feljelentést tevő szinésznők egy részére azt mondanám, hogy igen csak bevállalósoknak tűnnek, igy megint csak nehéz megitélni, hogy ki lépte át először a határt. 3) Harmadrészt a szinésznek családja van és gyerekei, és mig megértem a (valószinűleg) jogos utálatot ellene, addig nem tartom helyesnek, hogy ez a családjára is kivetül. (Az első cimlap épp arról cikkez, hogy a férfi Braziliába költözött mindent maga mögött hagyva. Válságban van a házassága, a gyerekei ki vannak akadva a sajtóra és a családi ház is eladásra került.) 4) Negyedrészt kicsit furcsának tartom, hogy több fiatalabb szinésznő menet közben változtatta meg a véleményét. Elöszőr úgy tűnt, mintha kiállnának a szinész mellett és utána meg mégsem, mondván, hogy féltek. Érthető reakció, de mégis különös is valahol.

A szinészi képességeiről pedig csak annyit, hogy külön tudom választani a szinészt a szereptől és nem fogok egy sorozatot csak azért nem megnézni, vagy újra nézni, mert ő is szerepelt benne.


15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page